ROC Vereniging: waardevol netwerk

0

Het BVB voert al jaren het secretariaat voor de ROC Vereniging. Deze vereniging vertegenwoordigt een groot deel van de regionale overslag­centrales in Nederland. Via de ROC Vereniging komt het BVB in contact met overslagbedrijven, wat van toegevoegde waarde is voor het netwerk. De meeste overslagcentrales hebben een kade om de binnenvaart te ontvangen. De leden staan alle­maal op www.rocnl.com.

Het BVB ondersteunt het dagelijks bestuur met administratieve en organisatorische zaken. Zoals het organiseren van de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Deze vond vorige week plaats bij een van de ROC-leden, Sagro.

Na een bedrijfspresentatie en een bezoek aan het haventerrein van Sagro bij Nieuwdorp heeft het gezelschap middels een vaartuig van de Vlissingse Bootliedenwacht (VLB) een rondvaart door het havengebied van Vlissingen-Oost gemaakt. Een interessante tocht door een gebied in ontwikkeling.

Afsluitend werd de reguliere ALV gehouden, waar naast de vaste agenda actuele onderwerpen worden besproken waar leden in de praktijk tegenaan lopen. Na afloop konden leden onder het genot van een drankje verder praten. Het blijft immers ook een netwerkaangelegenheid.

Smart Shipping Challenge 2017

Donderdag 30 november vond de Smart Shipping Challenge (SMASH!) plaats in Rotterdam met diverse live praktijkdemonstraties in de Rijnhaven, een congres in LantarenVenster en een informatiemarkt. Alles wat ontwikkeld en bedacht wordt om de scheepvaart slimmer, veiliger en duurzamer te maken, kwam deze dag aan bod. Met als doel van elkaar te leren en elkaar te motiveren.

De Provincie Zuid-Holland had dit evenement benut om in LantarenVenster zelf een werk­sessie Goederenvervoer over water te organiseren. De provincie zet zich sinds 2016 via het programma Goederenvervoer over water in om de kansen die het provinciale waterwegennetwerk biedt zo goed mogelijk te benutten. Een van de doelstellingen van het programma is om meer goederen over water te vervoeren, als alternatieve oplossing voor de toenemende congestie op de weg.

Na een werksessie eerder dit jaar waar deelnemers kansen hebben benoemd, wilde de provincie nu kijken wat er in de tussentijd gebeurd is, maar ook vooruit­kijken naar volgend jaar. Wat is nodig voor de volgende stap? Waar staan we in juni 2018? Wat gaan we zien?

Het BVB was zowel bij de voorgaande als bij deze werksessie aanwezig om mee te denken over logistieke kansen voor meer vervoer over water in Zuid-Holland.

 

Quick scans Zuid-Holland

Het BVB en evofenedex zijn op dit moment in de afrondende fase van de rapportage over een serie quick scans die uitgevoerd zijn in opdracht van de Provincie Zuid-Holland om de modal shift-kansen van verladers in de provincie te onderzoeken. Het BVB en evofendex hebben zo breed mogelijk gekeken om de overstap van vervoer over de weg naar het water te faciliteren.

Na het opstellen van een longlist met bedrijven waarvoor goederenvervoer over water interessant kan zijn, is uiteindelijk bij elf bedrijven daadwerkelijk een quick scan uitgevoerd. De analyses wijzen uit dat een groot deel van de benaderde verladers kansen heeft om daadwerkelijk tot modal shift over te gaan.

Kansen liggen in geconditioneerde goederen, bouwmaterialen en meer reguliere bulk- en containerstromen. De provincie gaat mede op basis van de onderzoeksresultaten aan de slag om bedrijven daadwerkelijk te bewegen tot modal shift over te gaan.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.