- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekOp koersCSRD: een stap vooruit voor duurzaamheid in de binnenvaart

CSRD: een stap vooruit voor duurzaamheid in de binnenvaart

- Advertentie -

Delen

4-wekelijkse rubriek over actuele ontwikkelingen in de sector, verzorgd door Koninklijke Binnenvaart Nederland.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) zet een grote stap richting meer transparantie en duurzaamheid binnen de Europese Unie. Voor de binnenvaart biedt deze richtlijn zowel nieuwe kansen als uitdagingen. Vanaf 2024 moeten grote bedrijven onder de CSRD uitgebreid rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties, zoals milieu-impact, sociale verantwoordelijkheid en governance (goed bestuur).

Dit is een uitgelezen kans voor de binnenvaart om te laten zien hoe duurzaam de sector al is. De binnenvaart helpt immers verkeersopstoppingen en CO2-uitstoot te verminderen.

Bij Koninklijke Binnenvaart Nederland zien we de CSRD als een unieke kans om de binnenvaart te promoten als hét milieuvriendelijke alternatief voor wegtransport. Door transparant te zijn over duurzame praktijken kunnen we de binnenvaart op de kaart zetten en bijdragen aan de gewenste modal shift in de vervoersmarkt.

Natuurlijk brengt de CSRD ook uitdagingen met zich mee, vooral voor kleinere binnenvaartbedrijven. Het verzamelen en rapporteren van uitgebreide gegevens kan extra administratieve druk met zich meebrengen.

Daarom is het essentieel dat we als sector de handen ineenslaan. Door samenwerking en kennisdeling kunnen we elkaar versterken. Het delen van best practices en innovatieve oplossingen helpt ons om gezamenlijk de verduurzaming te versnellen. Het creëren van een netwerk waarin bedrijven van elkaar leren en samen aan oplossingen werken, zal cruciaal zijn voor het succes van de CSRD-invoering.

Een proactieve en ondersteunende houding van KBN is cruciaal. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de sector niet alleen aan de nieuwe richtlijnen voldoet, maar ook een voorloper wordt in duurzaamheid en innovatie. Dat is onze ambitie voor de komende jaren: niet alleen voldoen, maar uitblinken. Samen stuwen we de binnenvaart naar een duurzame toekomst!

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -