- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekOp koersNiet handig om toeristen te weren die hun eigen bed meenemen

Niet handig om toeristen te weren die hun eigen bed meenemen

- Advertentie -

Delen

4-wekelijkse rubriek over actuele ontwikkelingen in de sector, verzorgd door Koninklijke Binnenvaart Nederland.

Amsterdam worstelt met een vervelend probleem: de stad trekt te veel toeristen aan en daarmee overlast. De gemeente wil voortaan maximaal 20 miljoen bezoekers per jaar toelaten. Bij het bereiken van meer dan 18 miljoen bezoekers in de hoofdstad heeft het stadsbestuur aangekondigd in te grijpen om verdere groei te voorkomen. Onderdeel daarvan is het voorstel om het aantal toegestane riviercruises terug te brengen naar 1.150 per jaar in 2028, Dat zou een halvering betekenen.

Koninklijke Binnenvaart Nederland begrijpt dat het toerisme beteugeld moet worden, vindt het heel jammer dat de sector niet betrokken is en zet vraagtekens bij de effectiviteit van de mogelijke maatregelen. Over het algemeen is de riviercruisevaart namelijk een weinig overlast veroorzakende vorm van toerisme. De maatregel zal amper helpen om het aantal overnachtingen in te krimpen. Het aandeel van de sector is namelijk maar 2 procent van het totaal aantal overnachtingen in Amsterdam. Door de helft van de schepen te weigeren, zou dit met 1 procent worden teruggedrongen, waar het effect op de
sector heel groot is, namelijk 50 procent. Als toeristen geweerd zouden moeten worden, is het niet handig om te beginnen bij de toeristen die hun eigen bed meenemen.

Daarnaast is er een grote kans dat de riviercruiseschepen gaan aanleggen in omringende havens en de gasten alsnog met bussen naar de hoofdstad gaan. Amsterdam hoort nu eenmaal bij een bezoek aan Nederland en zelfs bij een Europees bezoek.

Het effect op het overtoerisme zal dus minimaal zijn. Daarvoor moet toch gekeken worden naar de wortel van het probleem en daar zal men niet deze cruisetoeristen vinden. Het voorstel wordt nog besproken en het is zeker nog geen gedane zaak… KBN zal alles op alles zetten zodat de sector niet disproportioneel wordt geraakt.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -