- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsContargo groeit spectaculair in Noord-Frankrijk

Contargo groeit spectaculair in Noord-Frankrijk

- Advertentie -

Delen

Eind 1996 opende de eerste containerterminal in het Noord-Franse Prouvy zijn deuren, via een binnenvaartdienst verbonden met Antwerpen. Onlangs vierde Contargo North France het 20-jarig bestaan gevierd met records.

Het containervervoer startte destijds met één schip van 32 TEU. Het werd ingezet tussen de haven van Prouvy (ten zuiden van Valenciennes) en de haven van Antwerpen. De binnenvaartdienst werd in het leven geroepen voor één klant, die twintig jaar later nog steeds trouw gebruikt maakt van de diensten van Contargo.

Sinds vorig jaar zet Contargo op deze verbinding zeven binnenschepen in die wekelijks 850 TEU vervoeren tussen de havens in Valenciennes en de zeehavens van Duinkerke tot Rotterdam. Een kwart van de verladers in Valenciennes maakt voor hun importen en exporten regelmatig gebruik van gecombineerd binnenvaartvervoer. Via de Escaut Valenciennes Container Terminal worden inmiddels meer dan 50 laad- en lospunten bediend. In 2016 vervoerde Contargo North France 31 procent meer TEU’s op deze bestemming dan in 2015 – een nieuw record.

 

Overslagrecord

Contargo heeft zijn activiteiten in Noord-Frankrijk in de loop der tijd sterk uitgebreid. Eerst in de haven van Prouvy en daarna (sinds 2015) op de nieuwe containerterminal van Bruay‑sur‑l’Escaut/Saint‑Saulve. De containeroverslag op de Escaut Valenciennes Container Terminal steeg in 2016 met 28 procent ten opzichte van 2015.

De terminal ligt al drie jaar voor op de geplande ontwikkeling. Hij staat in de top vijf van Franse binnenhavens die zich toeleggen op het containervervoer per binnenschip van en naar de zeehavens en is de grootste containerterminal in de regio.

Vorig jaar behandelde Contargo North France op zijn terminals 20.000 TEU meer dan in 2015. Ook dat was een nieuw record. Volgens manager Gilbert Bredel nadert de Escaut Valenciennes Container Terminal de grenzen van zijn capaciteit. Hij kijkt dan ook uit naar de spoedige uitbreiding. Dan neemt de capaciteit toe van 85.000 naar 120.000 TEU.

 

Nieuwe binnenvaartdienst

De recordresultaten zijn mede te danken aan de permanente inspanningen van Contargo en zijn partners om de dienstverlening en productiviteit te verbeteren. De afgelopen jaren is consequent geïnvesteerd in overslaginfrastructuur en transportcapaciteit. Daarnaast zijn de EDI-connecties met maritieme bedrijven geoptimaliseerd.

In 2016 nam Contargo North France vijf extra mensen in dienst. De faciliteiten die het bedrijf in samenwerking met de douane aanbiedt hebben al veel nieuwe verladers over de streep getrokken om voor de binnenvaart te kiezen. Bredel verwacht in 2017 een positieve ontwikkeling van zowel de overslag als het binnenvaartvervoer. In de loop van het jaar wordt een nieuwe binnenvaartdienst opgezet en komen er nieuwe douanefaciliteiten bij.

 

foto: Gilber Bredel, manager van Contargo North France, met in zijn handen een in 2015 gewonnen prijs, de Prix Demain l’Economie. (foto Contargo)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -