ChristenUnie pleit voor verbinding tussen Twente- en Mittellandkanaal

0

Europarlementariër Peter van Dalen heeft zich uitgesproken voor een nieuwe verbinding tussen het Twentekanaal in Nederland en het Mittellandkanaal in Duitsland. “Deze verbinding is hard nodig om het drukke spoornetwerk in Oost-Nederland te ontlasten”, aldus de volksvertegenwoordiger van de ChristenUnie (CU) vandaag tijdens een bijeenkomst in Brussel met schippers en organisaties uit de Europese binnenvaart.

Prioriteit
Tijdens de bijeenkomst benadrukte een vertegenwoordiger van de Europese Commissie dat ook vanuit de lidstaten zelf voorstellen en initiatieven moeten komen. Van Dalen: “De Europese Commissie heeft de ambitie in 2030 30 procent van het wegvervoer over te zetten op binnenvaartschip en trein. Dus moeten lidstaten en regionale overheden nú hun prioriteiten voor Europese vaarweginfrastructuurprojecten duidelijk maken.”
De hoeveelheid vervoerde goederen in dit gebied neemt steeds meer toe, beargumenteerde Van dalen. Veel wordt via de weg en het spoor vervoerd, maar deze vervoersmodaliteiten zitten volgens hem aan hun maximum.
Van Dalen vindt dat de aandacht nadrukkelijker op de binnenvaart gericht moet zijn. “Binnenvaart is schoon, veilig en betrouwbaar. Er zijn nog veel kansen om het aandeel vervoerde goederen over het water te laten stijgen.”

Nieuwe waterweg
De aanleg van een vaarweg tussen het Twentekanaal en het Mittellandkanaal – al vele malen eerder bepleit maar tot nu toe steeds vergeefs – is volgens de CU-politicus een gouden kans. “Deze nieuw aan te leggen waterweg is ook een duidelijke vergroting van het binnenvaartnetwerk in Europa. Daarom moet Europa ook financiering beschikbaar stellen voor deze verbinding, met name uit het TEN-T geld. Daarbij is het wel zaak dat de Nederlandse overheid en de provincie Overijssel snel met een cofinancieringsvoorstel komen”, aldus de Europarlementariër.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.