- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsCatchy vangt zwerfafval uit Nieuwe Maas

Catchy vangt zwerfafval uit Nieuwe Maas

- Advertentie -

Delen

Deze maand start een pilot in Schiedam om zwerfafval uit de Nieuwe Maas op te vangen en op te slaan in een drijvende opvangbak. Deze Catchy van Allseas maakt deel uit van een project van Rijkswaterstaat (in opdracht van het ministerie van I en W) naar oplossingen om te voorkomen dat plastic de zee bereikt.

Maar er blijft ook veel afval in de rivier en havens achter. Door de werking van eb en vloed, samen met harde wind uit het zuidwesten, drijft veel zwerfafval naar de Vijfsluizerhaven én het achterliggende natuurgebied. Ten noorden van de haven ligt een beschermd natuurgebied met zeehonden, zeevogels en vissen. Het systeem vangt het zwerfafval op en voorkomt daarmee dat het naar het natuurgebied en de Noordzee stroomt.

Allseas

Het opvangsysteem van offshorebedrijf Allseas heet Catchy. Het vangt zowel drijvend zwerfaval als afval onder water op en werkt volledig op wind en stroming. Het systeem wordt in augustus in gebruik genomen en blijft een jaar in de Vijfsluizerhaven liggen.

Naast het ontwikkelen van een opvangsysteem heeft Rijkswaterstaat Allseas ook opdracht gegeven om de soorten en hoeveelheden opgevangen zwerfafval te analyseren en aanbevelingen te doen voor verwerkingsmogelijkheden.

Catchy bestaat uit drie onderdelen: twee drijvende armen, een drijvend frame en een opvangbank. De drijvende armen zijn 200 en 10 meter lang. Ze leiden onder invloed van stroming en wind het zwerfafval naar het opvangsysteem. De armen zijn aan de onderkant voorzien van doeken, zodat zowel drijvend afval als afval onder water opgevangen kan worden.

Het opvangsysteem bestaat verder uit een drijvend frame met daarin een opvangbak voor afval. Het frame zit vast aan palen, waardoor het in verticale richting met het getij kan meebewegen. De opvangbak wordt via een kraanwagen geleegd.

Clear Rivers

In de Wilhelminahaven komt in samenwerking met de gemeente Schiedam een vergelijkbaar systeem van Clear Rivers. Rijkswaterstaat draagt financieel bij aan dit project. Dit systeem zorgt ervoor dat de natuurvriendelijke oever in het aangelegde getijdenpark in de Wilhelminahaven vrij blijft van drijfafval. Ook wordt zo voorkomen dat drijfafval terug de rivier in stroomt en uiteindelijk in zee terechtkomt.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -