- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoek over Terneuzense Scheepsbouw Maatschappij

Boek over Terneuzense Scheepsbouw Maatschappij

- Advertentie -

Delen

Zaterdag 2 juni is Opkomst en ondergang van de Terneuzense Scheepsbouw Maatschappij verschenen. Het boek werd gepresenteerd én gedoopt in het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent.

Het is dit jaar 85 jaar geleden dat enkele ondernemende Zeeuws-Vlamingen in Terneuzen een scheepswerf oprichtten op het separatiepunt van het Kanaal naar Gent. In 2018 gaan ook de werkzaamheden van start voor de bouw van een nieuwe zeesluis bij Terneuzen. Dat heeft tot gevolg dat het huidige separatiepunt en alle materiële herinneringen aan de TSM binnenkort helemaal verdwijnen.

Dat was voldoende reden voor de Heemkundige Vereniging Terneuzen voor een saluut aan de TSM. Het boek is geschreven en samengesteld door Frans Dooms, Peter van Nes en Piet de Blaeij.

 

Opkomst en ondergang

Meer dan vijftig jaar was de Terneuzense Scheepsbouw Maatschappij een beeldbepalend bedrijf en een begrip in Zeeuws-Vlaanderen. In de loop van het tweede en derde kwart van de 20e eeuw tijd verdienden er meer dan duizend ‘man’, onder wie enkele vrouwen, hun brood. In 1979 sloot de werf haar deuren.

Dit boek geeft een beeld van de opkomst en ondergang van het bedrijf. Het beschrijft de bezielde oprichters, de mensen uit de regio die het durfkapitaal voor de start verschaften, de werknemers, en niet in de laatste plaats de meer dan honderd schepen die er gebouwd zijn. Ook schetst het een beeld van de honderden reparaties, vele verbouwingen en het in de loop der jaren opgebouwde grote vakmanschap van het personeel.

Opkomst en ondergang van de Terneuzense Scheepsbouwmaatschappij is een hardcover-uitgave van 200 pagina’s met leeslint, rijk geïllustreerd met zwartwit foto’s en tekeningen. Het boek is te koop voor 24,90 euro.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -