- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWaardevol eerbeTOON

Waardevol eerbeTOON

- Advertentie -

Delen

Een team van mensen uit en rond de binnenvaart doet donderdag 7 juni mee aan Alpe d’HuZes, de loodzware sponsortocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. De deelname is een eerbetoon aan Toon Bosman, de bij velen bekende oud-binnenvaartondernemer uit Zwijndrecht die december vorig jaar op 79-jarige leeftijd overleed aan longkanker.

Louis Bosman had als fietsende begeleider al eens meegedaan aan een ander goededoelenevenement: de Roparun. Tijdens het ziekbed van zijn vader besloot hij mee te doen aan de Alpe d’HuZes. “Ik ga het gewoon voor hem doen. Dichter bij m’n vader kan ik niet komen als ik straks op de top ben”, zegt de general manager van Interrijn. Zijn vader voer tot eind jaren 80 met de St. Antonius.

Zijn vrouw Karin wilde hem niet alleen laten gaan en bood aan hem aan te moedigen en te steunen, samen met dochter Sanne. “Ook m’n schoonmoeder gaat mee. Die kan er, na een periode met lichamelijke klachten, gelukkig alsnog bij zijn.”

Karin is teamcaptain en heeft een aantal organisatorische zaken voor haar rekening genomen in de aanloop naar de grote dag. Ook heeft zij haar aandeel in de sponsorwerving bijgedragen.

 

Twee fietsers en acht lopers

Toen anderen van de plannen hoorden, haakten diverse familieleden en bekenden uit de binnenvaart aan, onder wie Louis’ broers Antoon en Roland, zus Liona, hun partners en nicht Liliane. Zodoende komen donderdag 7 juni tien mensen namens Team Toon in actie. Twee gaan fietsen; de andere acht lopen naar boven.

Voor alle teamleden van Team Toon is het de eerste keer dat ze meedoen aan Alpe d’HuZes. “We doneerden altijd al aan het KWF Kankerfonds en dergelijke goede doelen”, vertelt Karin Bosman. “Als die ziekte dan je familie treft, maakt dat wel heel veel los. Je voelt je zo machteloos; toen de ziekte bij m’n schoonvader werd geconstateerd, was het al zo ver dat alleen levensrekkende behandeling mogelijk was.”

Naast het eerbetoon aan Toon en de bijzondere manier om hem te herdenken is er nóg een doel verbonden aan de deelname: geld inzamelen voor onderzoek om kanker te kunnen behandelen.

Gedachten

Louis fietst al een paar jaar redelijk fanatiek. De afgelopen maanden heeft hij veel extra trainings­kilometers gemaakt. Zijn doel is de Alpe d’Huez zes keer (het maximum) te bedwingen. “Maar het maakt niet uit of je één of zes keer omhoog fietst of dat je loopt… Het gaat om de gedachten van die dag, het met elkaar zijn. Als het zeer doet en je niet meer verder denkt te kunnen, bedenk je: ‘Je moet niet zeiken.’ M’n vader had reden om te zeiken, die had pas écht pijn en ellende.”

 

Onderzoek

“En ik zal onderweg ook denken aan al die artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen waar m’n vader kwam: hoe lief en begaan ze allemaal waren, hoe positief ze zijn ingesteld. Dan is het aan ons om een bijdrage te leveren; er is heel veel geld nodig.”

Karin: “Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan. Er gebeurt zo veel, zonder dat het grote publiek dat weet. Er is ook al heel veel
bereikt. Onder meer op het gebied immunotherapie. Het is fijn dat we daar als team iets voor kunnen doen.”

 

Geen wedstrijd

Het streefbedrag van Team Toon is 42.500 euro. Dat doel is, een week vóór het evenement, bijna bereikt De teamleden hebben zelf donateurs gezocht. Dat ging Louis goed af, mede dankzij zijn grote zakelijke netwerk. Louis: “Het maakt niet uit hoeveel iemand ophaalt; het is geen wedstrijd. Iedereen doet z’n best. Zowel sportief als met de sponsorwerving.”

Karin organiseerde op 23 april een sponsordiner bij Bistro Michel in Zwijndrecht. Het in de binnenvaart bekende restaurant werkte die avond tegen kostprijs. Het diner was helemaal uitverkocht en leverde 1.662,50 euro op.

“Hartstikke gaaf, dat zoveel mensen kwamen”, zegt Karin. Dat zoveel mensen ons ook steunen. Of ze nu uit de scheepvaart komen of van de tennisvereniging DDH, waar m’n schoonvader heel lang vrijwilliger was.”

Een bevriende relatie van Louis zamelde met een spinningmarathon in Zierikzee 1.851,20 euro in. “Het is hartverwarmend om te merken dat mensen het goede doel steunen én dat ze het doen voor mijn vader”, aldus Louis. “Het wordt 7 juni een bijzondere dag.”

Mensen die via Team Toon Alp d’HuZes willen steunen, kunnen dat hier doen. 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -