- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBinnenvaart in Duitsland gedeeltelijk stil door ijs

Binnenvaart in Duitsland gedeeltelijk stil door ijs

- Advertentie -

Delen

Na het hoogwater heeft nu het barre winterweer de binnenvaart in zijn greep. In het noorden en oosten van Duitsland zijn kanalen en rivieren dichtgevroren en is geen scheepvaart meer mogelijk. Op de West-Duitse kanalen gelden aangepaste bedieningstijden door het winterweer.

Vooral in de deelstaat Thüringen (Weimar, Jena) was het afgelopen week bitterkoud met nachtelijke temperaturen tot -26 °C. Op de Elbe nabij Dresden dreven ijsschotsen. Als die te groot worden, moet de scheepvaart worden gestremd. De Elbe begint dicht te vriezen als het tien dagen lang -5 °C of vijf dagen -10 °C is. In 1963 vroor de rivier helemaal dicht en konden mensen ruim een maand lang over het ijs naar de andere oever lopen. Zover zal het dit jaar waarschijnlijk niet komen.

Op het Mittellandkanaal en het Elbe-Seiten-kanaal ligt de scheepvaart sinds woensdag 10 februari stil wegens de ijsvorming. Er wordt nog twee weken strenge vorst verwacht met temperaturen tot -20 °C. IJsbekers hebben binnenschepen uit de kanalen geloodst en rukten daarna uit naar de Weser en de Elbe om er het ijs rond de stuwen te breken. De sluis Geesthacht ging dicht en het plaatselijke WSA verzocht schippers een ligplaats op te zoeken.

IJsschotsen

Op de Weser in Bremen drijven ijsschotsen, die voor de binnenvaart echter nog geen probleem vormden. Door het relatief hoge zoutgehalte van het water vriest de Weser minder snel dicht dan bijvoorbeeld de Elbe.

Op de rivieren en kanalen rond Berlijn ligt een stevige ijslaag. Het ijs op de Spree en Dahme werd afgelopen week alleen nog opengebroken voor transporten van de haven Königs Wusterhausen. Het scheepvaartverkeer op de Oder en de Oder-kanalen ligt stil.

Ook in het westen van Duitsland speelt koning winter de binnenvaart parten. Op het Dortmund-Eems-kanaal lag donderdag 11 februari al een ijsbreker klaar om uit te rukken. De kleine kolk van de sluis Dorsten op het Wesel-Datteln-kanaal is sinds die dag gestremd. De sluizen op het Rhein-Herne en Wesel-Datteln-kanaal zijn dit weekend juist ook tussen 22.00 en 06.00 uur open in verband met het weer.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -