Binnenvaart bij beroepenfeest On Stage

0

Op maandag 5 februari vond het beroepenfeest Alblasserwaard On Stage plaats in Sliedrecht. On Stage is een landelijk evenement waar vmbo-leerlingen direct en laagdrempelig in contact kunnen treden met beroepsbeoefenaren. Er waren veel ondernemers aanwezig met gevarieerde beroepen, zoals politieman, game-ontwikkelaar, scheepsbouwer, agrariër, timmerman en hovenier. Het BVB was samen met Koninklijke BLN-Schuttevaer aanwezig namens de binnenvaart om de beroepen matroos en binnenvaartschipper in de schijnwerpers te zetten.

De beroepsbeoefenaren werden aan tafels ingedeeld in diverse sectoren om vragen van leerlingen te beantwoorden over hun beroep. In twee rondes kwamen scholieren van diverse scholengemeenschappen uit de regio langs om kennis te maken. Als er een match was tussen de beroepsbeoefenaar en een leerling volgde een afspraak voor een bezoek aan het bedrijf op de zogenoemde ‘doe-dag’ die staat gepland voor donderdag 15 februari.

De laatste ronde was voor leraren die ook vragen konden stellen en kennis konden maken met de diverse beroepen. Zij hebben vaak een adviserende rol voor leerlingen en vormen daardoor een belangrijke groep om ook een beroep in de binnenvaart bij in de kijker te spelen.

Het BVB heeft maar liefst zes matches gemaakt met leerlingen die hebben aangegeven dat ze interesse hebben in de binnenvaart. Wij gaan op zoek naar ondernemers die deze leerlingen een paar uur aan boord zouden willen ontvangen om hen een idee te geven van het leven en werken aan boord van een binnenvaartschip.

Er was ook interesse van twee leraren om eens een dagje aan boord mee te lopen. Deze doe-dag vindt plaats op 6 maart. Ook daarvoor zullen we een schip zoeken om te bezoeken.

Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam

Op uitnodiging van het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) heeft het BVB op donderdag 8 februari over de binnenvaart een presentatie gehouden voor diverse medewerkers van de gemeente Amsterdam en het UWV, die werkzaam zijn in de re-integratie en arbeidsbemiddeling.

Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) wil samen met werkgevers meer arbeidskansen realiseren. Ze helpen werkgevers om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

Hiervoor hebben ze diverse projecten, waaronder ook een nieuw project met de naam ‘Blauwe Loopplank’ om praktisch ingestelde, werkzoekende jongeren en volwassenen kansen te bieden om te werken op het water.

Middels leerstages kunnen werkzoekenden kennis maken met nautische beroepen op het water in de havenregio van Amsterdam. De verwachting is dat dit project in het tweede of derde kwartaal van 2018 van start gaat.

De bijeenkomst op 8 februari was georganiseerd om de bemiddelaars kennis te laten maken met de sector en hen meer informatie te geven waar op te letten en rekening mee te houden.

De groep werd met een veerpontje opgehaald aan de achterzijde van het Centraal Station van Amsterdam en naar het kantoor van GVB Veren gebracht, waar ze presentaties kregen over initiatieven in het verleden, de binnenvaart in het algemeen en specifiek het werken in de binnenvaart. Na afloop werden ze ook weer bij het station afgezet door een veerpontje.

Het BVB heeft nog divers folder- en brochuremateriaal achtergelaten, zodat aanvullende informatie gelezen kon worden.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.