Made by humans

0

Je staat in het gangboord van een schip dat door het gebergte vaart. Het is een heldere nacht. Je leunt tegen de dennenboom en je staart naar de sterrenhemel. De hemelkoepel is hier zoveel indrukwekkender dan als je door verstedelijkte of industriële gebieden vaart. Hoe kun je niet gefascineerd raken door die myriaden van witte stipjes die als een lichtgevende rivier over het firmament stromen? Als daar toch eens een binnenschip kon varen…

Je maakt je los van deze hemelse maar onzinnige gedachten en kijkt voor je, want je werd een beetje duizelig. Een binnenschip de ruimte in schieten, je bent toch niet van lotje getikt?

Vergelijkbare conclusies zullen buiten­aardse wezens trekken als ze over miljoenen jaren ons zonnestelsel bezoeken en als enig overblijfsel van onze ‘beschaving’ een doelloos om de zon draaiende Tesla Roadster ontwaren. Deze Roadster is op aarde een elektrisch aangedreven sport­wagen die vorige week werd gelanceerd als de ‘nuttige lading’ van een raket die Elon Musk (daar heb je hem weer: de rijke baas van autobouwer Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX) had bedacht en gefinancierd.

Deze Tesla was dus voor de verandering niet elektrisch aangedreven maar had een raketmotor die bij de lancering ruim tien ton brandstof per seconde verbruikte. Je zou denken dat Musk nu toch echt uit de bocht is gevlogen met het ogenschijnlijk zinloos eeuwig om de zon laten draaien van een dure sportwagen.

Het meest subtiele is de boodschap, gegrafeerd op een plaatje in deze auto: “Made on earth by humans”. Dat zal onze intergalactische reizigers aan het denken zetten. Vooropgesteld dat ze Engels spreken, kijken ze in hun reisgids ‘Lonely Galaxy’ en zien dat ‘earth’ de derde planeet vanaf de zon was. In die gids staat ook nog dat op die planeet ooit leven was, waar een paar duizend jaar lang ‘humans’ de dominante soort waren.

Want laat je niet gek maken door overschatte politici: er zijn prima wetenschappelijke bewijzen voor dat we allemaal deel uitmaken van één menselijk ras. Wie iets anders beweert, is in de war of liegt.

Dat plaatje met die tekst is een grapje van Elon Musk. Hij is niet gek. Met SpaceX heeft hij raketten gebouwd die hij – uiteraard voor veel geld – verhuurt aan NASA. De lancering van de sportwagen was publicitair ijzer­sterk maar was ook een zeer geslaagde test voor zijn onvoorstelbaar innoverende nieuwe aandrijfraketten die weer keurig op aarde landden.

Je zou willen dat onze held zijn fantasie eens losliet op de binnenvaart, geïnspireerd doordat je kennelijk door een gebergte kan varen, leunend tegen een dennenboom. Ook dat is made on earth, by humans.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.