- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBellenscherm tegen verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

Bellenscherm tegen verzilting Amsterdam-Rijnkanaal

- Advertentie -

Delen

Als gevolg van de aanhoudende droogte neemt het tekort aan zoet water rond het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal toe. Om deze verzilting tegen te gaan zet Rijkswaterstaat een bellenscherm in om zout water effectief af te voeren naar zee. Het tegengaan van verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal is belangrijk om schade aan natuur en landbouw te voorkomen en de productie van drinkwater op peil te houden.

Zeewater stroomt via de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal in. Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal in stroomt. Omdat er minder zoet water is om tegendruk te geven, zijn extra maatregelen tegen het zoute water nodig.

 

Bellenscherm

Een bellenscherm ter hoogte van de wijk Zeeburg zorgt ervoor dat er minder zout water van het Noordzeekanaal richting het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt. Op de kanaalbodem wordt door een buis met gaatjes lucht geperst, waardoor een scherm van luchtbellen ontstaat. Met de bellen komt het zoute water omhoog en vermengt zich met het zoete water. Zo kan het makkelijk worden afgevoerd richting zee via het spui- en maalcomplex IJmuiden.

 

Schutregime aangepast

Een tweede maatregel is aanpassing van het schutregime van de sluizen in IJmuiden. Hierdoor stroomt er minder zout water binnen. Het betekent dat het Centraal Nautisch Beheer inzet op zo vol mogelijke schutrondes en waar mogelijk het leeg-om schutten zal beperken. De scheepvaart moet rekening houden met een wachttijd van maximaal anderhalf uur.

 

Wateraanvoer

Een belangrijke maatregel tegen de verzilting, die al eerder is ingezet, is extra wateraanvoer vanuit de Lek via de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede. Overdag gaat het om 20 m3/s en ’s nachts om 40 m3/s tot maximaal 60 m3/s.

Deze extra toevoer van zoet water zorgt er voor dat zout water niet verder dan Diemen het Amsterdam-Rijnkanaal op stroomt. Ook is het maal- en spuiregime in IJmuiden aangepast om te voorkomen dat zoutpieken optreden.

foto: Bij de Prinses Irenesluizen zorgt RWS voor de toevoer van extra zoet water vanuit de Lek. (archieffoto Dirk-Jan Kraan/Wikimedia)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -