- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDerde kolk krijgt de zegen

Derde kolk krijgt de zegen

- Advertentie -

Delen

De in aanbouw zijnde derde kolk van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein is woensdag 25 juli ingezegend door pastoor Van der Vegt. Dit moet de schippers die de sluis in de toekomst gaan gebruiken en de werknemers van de aannemer beschermen.

Een kleine groep parochianen en sluisbouwers van Sas van Vreeswijk daalde af in het buitenhoofd. De pastoor voerde daar het inzegeningsritueel uit. “Zaken toevertrouwen aan god en gods zegen vragen over het werk”, stelde de pastoor in zijn zegening. Beneden in de sluis maakten het veiligheidsvestje en de veiligheidshelm even plaats voor de toog en de stola.

Van der Vegt is pastoor van de Barbarakerk in Vreeswijk. Toepasselijk, want de patroonheilige Barbara van Nicomedië is de beschermvrouwe voor vuur, bliksem, storm en van mensen met gevaarlijke beroepen.

Vreeswijk heeft een lange, katholieke traditie in het zegenen van grote werken, stelde Van der Vegt: “Werknemers weten dat zij aan vakkennis en gereedschap niet voldoende hebben. Het geloof kan ons iets extra’s geven. Dat doe ik nog steeds met inzegenen… van huizen, wagens, schepen tot rollators aan toe.”

 

Wijwater

“Ik heb het geopperd; een lid van onze parochie heeft dat doorgegeven bij zijn werkgever Rijkswaterstaat; en toen werd ik plotseling gebeld door een van de chefs: wat ik van plan was.” Zo is de zegening met wijwater tot stand gekomen. De koster van de parochie, een voormalige sluismeester, bracht het wijwater mee.

Theo de Lange, woordvoerder van Rijkswaterstaat, vertelt: “Toen wij het verzoek kregen, vonden we het sympathiek en hebben we het toegestaan. Het betekent veel voor de schippers en de mensen uit de katholieke parochie van Vreeswijk.”

Jacco Kwakman, omgevingsmanager bij aannemer Sas van Vreeswijk: “Wij kregen het verzoek van de parochie uit Vreeswijk en werken er graag aan mee. Het is voor het eerst dat ik dit meemaak.”

Peter van Vugt, hoofduitvoerder van de sluis voor Sas van Vreeswijk, vond de plechtigheid “hartstikke mooi en iets bijzonders hebben”. Ook voor hem was het de eerste keer dat hij zoiets meemaakte. “Over twee weken kan je niet meer op de bodem staan, dan gaat de damwand eruit. We zijn flink aan het poetsen en de laatste puntjes op de i aan het zetten.”

 

Barbarabeeldje

Op 22 augustus worden de deuren in de sluis geplaatst. Deze week komen ze in Rotterdam aan. Maandagavond wordt de laatste grote betonstort gedaan: 4.500 kubieke meter beton voor de kolk.

Anné Middendorp, voorzitter van afdeling Utrecht Koninklijke BLN-Schuttevaer, was niet op de hoogte van de inzegening. “Het is bijzonder mooi. Wij zijn natuurlijk voorstander van alles wat meer bescherming biedt. Zegenen is in de nautische wereld heel normaal, kijk naar de schepen en motoren die regelmatig gezegend worden. Jammer dat wij niet uitgenodigd waren.”

Het Barbarabeeldje kon niet in de sluis worden gezet, omdat het zou drijven. Het krijgt een speciaal plaatsje in de parochie.

tekst en foto: E.J. Bruinekool Fotografie

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -