Bataviawerf viert 25 jaar Flevoland

0

Op 21 mei viert de provincie Flevoland zijn 25-jarig bestaan. De Bataviawerf viert mee en verandert die dag in een zeventiende-eeuwse havenplaats. Ook op het schip de Batavia lijkt de Gouden Eeuw dan te herleven. Het evenement duurt van 11.30 uur tot 17.00 uur.

Bezoekers beleven scènes uit het alledaagse leven in de VOC-tijd. Er loopt van alles rond in deze havenplaats: van dronken zeelui tot meisjes van lichte zeden, van handelaren tot werklui en van sjouwers tot notabelen. Op de Batavia wordt het leven aan boord nagebootst (waarin de bezoekers soms een actieve rol mogen spelen).
Ook zullen er overal kraampjes staan die producten verkopen die op de werf gemaakt zijn, zoals beeldsnijwerk, smeedwerk, touwknoopwerk en nog veel meer. En natuurlijk is te zien hoe deze producten gemaakt worden in de werkplaatsen.

Afdeling Scheepsarcheologie
Daarnaast zal de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in samenwerking met de Bataviawerf de gehele dag rondleidingen verzorgen in het gebouw voor scheepsarcheologie. Daar maakt men kennis met de spannende wereld van de scheeps- en onderwaterarcheologie en kan men een kijkje nemen in het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. Daar worden tienduizenden voorwerpen bewaard, alle opgegraven bij scheepswrakken. Er zijn zelfs twee complete scheepswrakken te bezichtigen.
Ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Licht aan boord’ is de moeite waard. Kinderen kunnen de presentatie ‘Het zeemansgraf’ bekijken. Met een gekleurde bril op kunnen zij de multiple choice vragen beantwoorden. Na afloop mogen ze het gebouwtje binnengaan en ontdekken waarom deze tentoonstelling ‘Het zeemansgraf’ heet. Ook is er voor de jeugd een leuke speurtocht die ze tot in alle hoeken van de Bataviawerf en RCE Scheepsarcheologie brengt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.