ASV protesteert tegen verkorting maximale ligtijd in Zaanstad

0

De ASV tekent protest aan tegen de verkorting van de maximale ligtijd in Zaanstad en Amsterdam. Tijdens een bijeenkomst van de Werkgroep Binnenvaartbelangen Amsterdam (WBA) op 6 maart werd meegedeeld dat in Zaanstad de maximale ligtijd wordt teruggebracht van twee maanden naar één week.

Tijdens dat overleg werd gesteld dat een binnenvaartschip ook in Amsterdam niet langer dan zeven dagen mag liggen. Dat moet zorgen voor een snelle doorstroom, kreeg de ASV als uitleg. De organisatie heeft tijdens het overleg gevraagd waar schepen dan wél langere tijd kunnen liggen. “Dat kan dus niet, was het antwoord, maar in bijzondere gevallen kun je wel vriendelijk vragen of men een uitzondering wil maken en ‘dat leidt eigenlijk nooit tot problemen’.” Aldus de verontwaardigde schippersvereniging.

Minder ligplaatsen

De ASV stelde dat schippers niet iedere keer afhankelijk willen zijn van “vriendelijkheid en begrip (voor zolang als dat duurt, weten wij helaas uit ervaring)” maar ergens voor langere tijd moeten kunnen liggen.

Ter verdediging werd erop gewezen dat er te weinig ligplaatsen zijn, aldus de ASV. Dat is dan het gevolg van verkeerd beleid, vindt de organisatie: het weghalen van ligplaatsen, vaak ten behoeve van woningbouw. “Maar dat betekent niet dat schippers geen behoefte meer hebben om langer ligplaats te nemen.” De suggestie “dan vaar je gewoon weg en komt even later weer terug”, vindt de ASV geen optie.

foto: AdobeStock

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.