- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaas Binnenvaartmuseum vernieuwt binnen én buiten

Maas Binnenvaartmuseum vernieuwt binnen én buiten

- Advertentie -

Delen

Eind april 2019 wil het bestuur van het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht een geheel vernieuwd museum presenteren. Om dit te kunnen realiseren rekent de leiding op een fikse subsidie van de provincie Limburg, de gemeente Maasgouw en van de gezamenlijke Limburgse grindproducenten: Maasgrind BV. De kosten zijn op ongeveer 250.000 euro begroot.

Ton Forschelen en Roelof Fransbergen, respectievelijk voorzitter van het Maas Binnenvaartmuseum en voorzitter van de Vrienden van het Maas Binnenvaartmuseum, zijn benoemd tot coördinatoren van het vernieuwingsproject. Forschelen somt de onderdelen van het project op: “Op de eerste plaats de herinrichting en modernisering van onze collectie. De tentoonstellingsruimte wordt uitgebreid met de kelder, die omgebouwd wordt tot een volwaardige expositiezaal. Er wordt ook een lift aangebracht, waardoor alle ruimtes beter toegankelijk worden voor oudere bezoekers en minder mobiele mensen. Langs de havenboulevard wordt een buitenmuseum gerealiseerd en tegenover het museum komt een aanlegsteiger voor historische schepen… een soort museumhaven.”

Ton Forschelen. 

Subsidie

Het Maas Binnenvaartmuseum wil nog vóór de zomervakantie zekerheid hebben van het provincie- en het gemeentebestuur over de aangevraagde subsidies en vergunningen. In die periode wordt een begin gemaakt met het aanbesteden. De maanden september en oktober zijn gereserveerd voor het sloop- en afbraakproces. In het najaar is de aannemer aan de beurt om de ruimtes op te knappen en te vernieuwen.

Nog vóór het vaarseizoen, eind april 2019, hoopt de leiding de werkzaamheden te kunnen afronden. Voor het project heeft het bestuur middelen vrijgemaakt om nieuwe vrijwilligers te kunnen werven en voor het marketing- en promotieplan.

Het Maas Binnenvaartmuseum heeft subsidie aangevraagd bij de provincie Limburg in het kader van de tweede tranche van het Nautisch Programma van Eisen 2016-2019. Die is door Provinciale Staten vastgesteld voor het verder ontwikkelen van watersportrecreatie en het toerisme in Noord- en Midden Limburg. Bij het toekennen van deze subsidie gaat Limburg ervan uit dat de gemeente Maasgouw en het bedrijfsleven eenzelfde bedrag op tafel zullen leggen.

Maasgrind is beoogd sponsor vanuit het bedrijfsleven. De BV van de gezamenlijke Limburgse grindproducenten is gevestigd in Maasbracht en wil het verhaal van het grind vertellen in de kelder van het museum. Dat grindverhaal wordt dan opgenomen in de collectie van het Maas Binnenvaartmuseum.

 

Architect

Voor dat doel was al een architect aangetrokken, Mariena Slagboom uit Sittard, om een interieurontwerp te maken. Het Maas Binnenvaartmuseum heeft Raadsaam Erfgoedprojecten gevraagd de nieuwe inrichting van de scheepvaartcollectie te creëren. Agnes Vugts uit Goirle en Michele van der Sluis uit Amsterdam zijn samen eigenaar van het bureau.

“Het Maas Binnenvaartmuseum staat voor een cruciale fase in zijn bestaan”, zegt Van der Sluis. “Het museum wil een verbreding doorvoeren en naast de oorspronkelijke functie van scheepvaartmuseum het verhaal van zand en grind toevoegen. Daarnaast wil het bestuur professionaliseren door de Museumnorm als leidraad te nemen.”

“Wij zijn gevraagd om te kijken naar een nieuwe conceptontwikkeling voor het museum. Een conceptontwikkeling voor de nieuwe richting, die leidt tot een realistische en mooie, nieuwe invulling van de presentatie van de collectie en van het nieuwe grindwinningsverhaal. Wij zijn nu in de oriënterende fase om samen met het bestuur en de vrijwilligers te komen tot een nieuw concept.”

Vlnr: Agnes Vugts, Michelle van der Sluis en Mariena Slagboom.

Vugts, Van der Sluis en Slagboom hebben de vrijwilligers van het Maas Binnenvaartmuseum gevraagd: “Hebben jullie ideeën over de nieuwe inrichting? En wat moet van de oude collectie behouden blijven?”

De vrijwilligers gaven aan dat er een link gelegd moet worden met de Maas en dat voor hen de geschiedenis van het schippersdorp Maasbracht belangrijk blijft.

 

Blauwe loper

Onder het motto ‘Met het Maas Binnenvaartmuseum naar buiten’ heeft het bestuur voorbereidingen getroffen om een buitenmuseum te realiseren aan het Maasbrachtse havenfront. Forschelen legt uit: ”Wij leggen een blauwe loper uit als verbinding van het museum naar de haven van Maasbracht. Dan leggen we een museumroute aan langs het water en de boulevard. Verder willen wij een kleine museumhaven realiseren in de vorm van een nieuwe, 40 meter lange aanlegsteiger, waaraan historische schepen kunnen afmeren.”

“Vervolgens vervaardigen wij een uniek kijkpunt aan de haven in de vorm van een stuurhuis van een binnenvaartschip met uitzicht op de historische schepen. Naast de wandelroute willen we ook de raderwerken van de sluis van Limmel tentoonstellen. Bij restaurant de Kolentip is het plan opgevat om de geschiedenis van de kolenoverslag in Maasbracht uit te beelden en richting sluizen willen we een beeldentuin realiseren.”

tekst en foto’s: Noud van der Zee

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -