- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLezing over aanleg Nieuwe Waterweg

Lezing over aanleg Nieuwe Waterweg

- Advertentie -

Delen

Op donderdagavond 14 april staat bij de Historische Vereniging Sliedrecht de Nieuwe Waterweg centraal. Henk van der Lugt geeft een lezing over de ‘Doorgraving van de Hoek van Holland’ waarmee 150 jaar geleden de vaarweg ontstond.

Henk van der Lugt begon na de zeevaartschool als stuurman bij de Holland Amerika Lijn. Hij werkte later als reserve-officier bij de Koninklijke Marine en trad daarna in dienst bij het Rijksloodswezen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Van der Lugt stelde een fotoboek samen over de Hoek van Holland in de jaren 50 van de vorige eeuw en verdiepte zich in de geschiedenis van deze (deel)gemeente. Hij is ook voorzitter van het Historisch Genootschap Hoek van Holland.

Volker & Bos

De presentatie gaat over wat er voorafging aan het graven van de Nieuwe Waterweg: de verzanding van de Maasmond, het Voornse Kanaal en de plannen van de waterstaatskundige ingenieurs Cruquius en Pieter Caland. In 1866 werd het werk gestart.

De Sliedrechtse aannemerscombinatie Volker & Bos maakte de Waterweg breder en dieper. Op 9 maart 1872 voer het stoomschip Richard Young uit Engeland als eerste door de doorgraving naar zee. Dit jaar, 2022, is dat 150 jaar geleden. Het boeiende verhaal van Van der Lugt gaat gepaard met veel beelden.

Welkom

De bijeenkomst op 14 april vindt plaats in de grote zaal van het Griendencollege aan de Professor Kamerlingh Onneslaan in Sliedrecht. De zaal gaat open om 19.00 uur, de lezing begint om 19.30 uur. Voor leden van de HVS is de toegang gratis. Ook niet-leden zijn welkom; zij betalen 5 euro.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -