- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLangsdam van oude rioolbuizen in Nieuwe Waterweg

Langsdam van oude rioolbuizen in Nieuwe Waterweg

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat legt in de Nieuwe Waterweg een langsdam aan van oude Rotterdamse rioolbuizen. Die gemeente vervangt het rioleringssysteem in de stad en de oude buizen en putten krijgen een tweede leven bij Rozenburg.

De zogeheten riooldam gaat dele uitmaken van een traject van in totaal 4 kilometer aan langsdammen die komen bij de landtong van Rozenburg, tussen de Maeslantkering en Rozenburg. Is een normale langsdam van stortsteen, nu krijgen de schoongemaakte rioolbuizen een tweede leven als dam. Dit spaart CO2 en grondstoffen.

Getijdewerking

Rijkswaterstaat legt de achtergronden van het project uit op haar website. “De riooldam steekt straks deels boven het water uit waardoor deze golfslag en stroming, van onder andere scheepvaart, tegenhoudt. Zo ontstaat een luw gebied met getijdewerking achter de riooldam. Zo’n intergetijdengebied heeft een grote aantrekkingskracht op vogels, waterplanten, vissen en ander waterleven. Het ruwe uiterlijk van de riooldammen, met zijn ongelijke vorm en vele gaten, is aantrekkelijk voor mossels, waterplanten en vissen.”

Groene Poort

Sinds 2013 werkt Rijkswaterstaat samen met Havenbedrijf Rotterdam, gemeente Rotterdam en het Wereld Natuur Fonds in ‘de Groene Poort’. Doel van dit project is het maken van natuurvriendelijke en duurzame oevers langs de Nieuwe Waterweg en het Scheur. Daaronder zijn de 4 kilometer lange langsdammen.

 

(foto Rijkswaterstaat)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -