Bevriende ondernemers investeren in Pelagus

0

Erik Gasten en Stefan Maes zijn al heel hun leven vrienden en sinds twee jaar ook zakenpartners. Samen investeerden ze in een eigentijds containerschip: de Pelagus.

“Wij kennen elkaar sinds onze jeugd”, zeggen Gasten en Maes. “Onze ouders waren bevriend en wij hebben samen op het internaat gezeten. We kijken op dezelfde manier tegen het ondernemerschap in de binnenvaart aan. In 2015 zijn we gaan samenwerken.”

Gasten had toen net besloten een nieuwe Linjad te laten bouwen. Hij verkocht zijn bestaande Linjad voor de helft aan Maes en ze doopten het schip om tot Pelagus. Toen de bemanning van de Pelagus in 2016 op de nieuwe Linjad ging varen, kwam er een nieuwe bemanning aan boord. Deze is nu integraal overgestapt naar de nieuwe Pelagus.

“Wij gaan met de Pelagus containers laden en lossen bij BCTN in Meerhout”, vertelt Gasten. “Ik ben zelf 23 jaar geleden voor deze terminal gaan varen en heb het volume altijd zien groeien.”

“De containersector biedt goede vooruitzichten. Daarom wilden we investeren in een nieuw, bedrijfszeker en toekomstbestendig schip.”

Energiezuiniger

De nieuwe Pelagus is qua afmetingen en capaciteit identiek aan de vorige. Het schip is 110 meter lang, 11,40 meter breed en laadt 2.996 ton. Het is wel energiezuiniger dan zijn voorganger, die inmiddels door­verkocht is.

RensenDriessen Shipbuilding heeft het schip compleet geleverd. De afbouw vond plaats bij Dolderman in Dordrecht.

 

Professionele samenwerking

Met beide partijen hebben zowel Maes als Gasten al eerder succesvol samengewerkt. Ook nu is er volgens de scheepseigenaren weer professioneel werk afgeleverd, waarvoor ze alle betrokkenen bedanken.

De Pelagus heeft een duwsteven en gaat met een duwbak varen. Die is momenteel in aanbouw op een Poolse werf. Over enkele maanden komt hij naar Nederland, waar Dolderman de elektrische installatie zal plaatsen. In april wordt de duwbak opgeleverd.

Op 18 november is de Pelagus in Zwijndrecht gedoopt. Jasmin De Wilde, echtgenote van Stefan Maes, mocht de champagnefles tegen de boeg van het schip gooien.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.