26 juni: vijfde Havendag Werkendam

0

Door de centrale ligging, naast de plek waar de Boven-Merwede zich opsplitst in de Beneden- en Nieuwe Merwede, heeft Werkendam een van de grootste binnenhavens van Nederland. Het is dan ook logisch dat de bedrijven rond de Biesbosch- en Beatrixhaven hun core business richten op de binnenvaart. Veel van deze bedrijven hebben hun krachten gebundeld in de Scheepsgroep Werkendam.

De leden van deze groep wilden het haventerrein en de bedrijven meer bekendheid geven en eind 2000 besloten ze een Open Havendag te houden. Het werd een geweldig succes en besloten werd er een tweejaarlijks evenement van te maken. Op zaterdag 26 juni vindt voor de vijfde maal de Open Havendag plaats. Het is de Open Havendag-commissie onder leiding van voorzitter Ton Cornet wederom gelukt een bijzonder afwisselend programma samen te stellen. Daarnaast openen de meeste aan de binnenvaart gerelateerde bedrijven in Werkendam die dag hun deuren.

Eerste lustrum
Commissievoorzitter Ton Cornet verwacht zaterdag 26 juni tussen 09.30 en 17.00 uur zo’n 25.000 à 30.000 bezoekers. “Werkendam laat die dag zien waar het voor staat en waarom het in de binnenvaart zo’n goede naam heeft. Er zijn niet veel binnenvaartschepen zonder een onderdeel dat uit Werkendam afkomstig is. 

Het publiek – er worden 25.000 tot 30.000 mensen verwacht – kan allerlei schepen bekijken. (archieffoto MGR)

Traditiegetrouw wordt de Open-Havendag geopend (om 9.30 uur) met een spectaculaire vlootshow op de rivier en in de havens. Grote publiekstrekker is ongetwijfeld de raderstoomboot Majesteit met aan boord onder andere Commissaris van de Koningin Wim van de Donk, Europarlementariër Corien Wortmann en het Werkedamse college van B en W. Naast een aantal historische schepen en een blusboot doen ook binnenvaartschepen mee die (af)gebouwd zijn in Werkendam: drogeladingschepen, tankers, containerschepen en koppelverbanden.

Van Ark tot Vlotbrug
In de twee havens van Werkendam liggen tijdens de Open Havendag nog veel meer bijzondere schepen die bezichtigd kunnen worden. De houten Ark van Noach, theaterschip Drost van Salland, vissersboot VL 92 Balder, kasteelschip Vlotbrug, loodsboot Castor, mijnenveger Bernisse AMS 60, cementtanker Pontonnier en de slepers Pieter Boele en Jan de Sterke.
Sportieve bezoekers kunnen proefzeilen met Optimisten, met snelle boten op de Merwede varen, meedoen aan body-flying, straatvoetbal met panna- events of een rondvlucht boeken met een helikopter. Naast de grote braderie zijn er oude ambachten en een kinderkermis op het voormalige terrein van Verhoeven. Op het feestterrein treden het Arkels Visserskoor en het Werkendamse shantykoor De Biesbosch op.
’s Avonds vindt er op het terrein van Hoogendoorn’s Betimmeringen een taptoe plaats. ’s Avonds zorgt de band Total Eclips in de feesttent aan de Biesboschhaven voor muzikaal vuurwerk. Voor echt vuurwerk zorgt de organisatie om 22.45 uur vanaf pontons op de Merwede, waarmee de vijfde Open Havendag Werkendam officieel wordt afgesloten. 

(Jan Hoek)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.