- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws2019 was financieel goed jaar voor Amsterdamse haven

2019 was financieel goed jaar voor Amsterdamse haven

- Advertentie -

Delen

Het resultaat van Havenbedrijf Amsterdam NV is in 2019 uitgekomen op 61,4 miljoen euro. Dat is ruim 10 procent lager dan in 2018. Dat komt vooral doordat 6,2 miljoen euro extra opzij is gezet voor de sanering van haventerreinen.

De opbrengsten namen toe met 12 miljoen (7,6 procent) naar 169,4 miljoen euro. Dat is op te maken uit het jaarverslag over 2019 dat 24 april is gepubliceerd.

Door de coronacrisis en de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te bestrijden, zullen de resultaten over dit jaar er heel anders uitzien. De effecten op het havenbedrijf onderzoekt Port of Amsterdam momenteel nog. De inspanningen zijn in de eerste plaats gericht op het draaiend houden van de haven en het ondersteunen van de havenbedrijven.

Havengelden

Terugblikkend op 2019 zegt CEO Koen Overtoom: “Als vierde haven van Noordwest-Europa blijven wij een toonaangevende speler in de wereld van transport, logistiek en energie. 2019 is voor de haven en voor ons bedrijf een sterk jaar geweest. Er is meer overgeslagen dan ooit tevoren, wat zich heeft vertaald in een goed bedrijfsresultaat.”

De hoogste bijdrage aan de opbrengsten komen voort uit de havengelden (61,6 miljoen euro) en de contractinkomsten uit huur en erfpacht (90 miljoen euro). De inkomsten uit zeehavengelden groeiden met 7,6 procent, voornamelijk dankzij de stijging van 6 procent in de overslag.

Vingerpier

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn goede resultaten behaald, meldt Port of Amsterdam. In 2019 kwamen drie van de tien schepen die de haven bezochten in aanmerking voor een Environmental Ship Index-korting. Deze schepen veroorzaken minder luchtverontreiniging doordat ze minder uitstoten. Het aantal vierkante meters zonnepanelen in het Westelijk Havengebied verdubbelde bijna naar ruim 91.000.

Port of Amsterdam investeerde ruim 47 miljoen in haveninfrastructuur. Zo is grond aangekocht en een kade aangelegd bij Hoogtij (19,7 miljoen euro), is 9 miljoen geïnvesteerd in de verlenging van de zogeheten Vingerpier in de Afrikahaven en is scheepswerf Holland Jachtbouw (6,6 miljoen euro) aangekocht.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -