- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZuid-Hollandse vaarwegen moeten plasticvrij worden

Zuid-Hollandse vaarwegen moeten plasticvrij worden

- Advertentie -

Delen

Op World Oceans Day 2020 (8 juni) maakten Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid en RDM Centre of Expertise (RDM CoE) van Hogeschool Rotterdam bekend dat zij gaan samenwerken aan de aanpak van plastics in de rivieren. Dat moet voorkomen dat het afval in zeeën en oceanen terechtkomt.

Nog ruim twintig andere organisaties doen ook mee. Rijkswaterstaat heeft het initiatief genomen om de partijen bij elkaar te brengen. Samen met RDM CoE heeft de vaarwegbeheerder de ‘Community of Practice Plastic’ (CoPP) opgericht. Deelnemers delen ervaringen en kennis op het gebied van het meten, afvangen en het stimuleren van hergebruik van plastics in water.

Rijn en Maas

De partijen brengen eerst het probleem in kaart en verkennen vervolgens gezamenlijk maatregelen, met als uiteindelijk doel plasticvrije Zuid-Hollandse rivieren en wateren. De CoPP kijkt vanuit het watersysteem en werkt feitelijk als een snelkookpan, doordat partijen direct met elkaar in contact staan en initiatieven snel gedeeld kunnen worden.

De CoPP richt zich in eerste instantie op de Rijn en de Maas en hun zijarmen. Belangrijke vragen zijn hierbij: hoe kunnen we het probleem van plastics in water goed in kaart brengen (meten)? Hoe kunnen we plastics uit het watersysteem krijgen (afvangen)? En hoe kunnen we deze plastics weer terugbrengen in de productieketen (verwerken)?

Urgent probleem

Arjan Driesprong, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, is blij met de samenwerking: “Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dat is van het grootste belang voor onze gezondheid en onze flora en fauna. Het verminderen van plastic vervuiling in water is echter een uitdaging die we niet alleen kunnen oplossen en is een gezamenlijk belang. Ik ben dan ook heel blij met deze samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, gemeenten, waterschappen, onderwijsinstellingen, start-ups en ngo’s.”

Tijmen den Oudendammer, regisseur van de CoPP namens Hogeschool Rotterdam vult aan: “Bij RDM CoE koppelen we actuele vraagstukken uit het werkveld aan onderzoek en onderwijs. Door de Community of Practice brengen we kennis en netwerken bij elkaar om een maatschappelijk urgent probleem als plastic soep aan te pakken. Er is veel behoefte aan inzicht in de omvang van het probleem en aan praktische oplossingen om dit aan te pakken. Gezamenlijk kunnen we stappen zetten om vanuit de Rijn-Maasdelta kennis op te doen en oplossingen uit te dragen voor de aanpak van plastic in rivieren en regionale wateren wereldwijd.”

Deelnemers

Aan de CoPP nemen deel: Allseas, Antea Group, Braveheart Marine, By the Ocean We Unite, Clear Rivers, Deltares, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Heijdra Milieu, Hogeschool Rotterdam, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, MRD Marine Support, Natuur- en Milieu Federatie Zuid-Holland, Noria Sustainable Innovators, Plastic Soup Foundation, Provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Tauw, Technische Universiteit Delft, The Great Bubble Barrier, Universiteit Leiden en Wageningen Universiteit.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -