Zorgen om waterkwaliteit Maas

0
De Maas in Limburg. (foto Traveller70 / AdobeStock)

De Maas is niet meer zo smerig als veertig jaar geleden, maar de vervuiling is niet verdwenen. Nu zijn het medicijnresten, pesticiden en PFAS-achtige stoffen. Waterbedrijven slaan alarm.

De waterkwaliteit van de Maas is in 2022 fors achteruitgegaan; er zijn meer schadelijke stoffen geloosd dan in de voorgaande jaren. Daar komt nog bij, dat de rivier steeds droger komt te staan door de klimaatverandering.

RIWA-Maas, het samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven, luidt de nodklok en wil een betere bescherming van de Maas. De rivier die door Frankrijk, België en Nederland stroomt is de bron voor drinkwater van maar liefst zeven miljoen mensen.

Drinkwater

De waterbedrijven stellen dat zij door deze ontwikkelingen de vuilnisman van de omgeving zijn geworden. Waterleiding Maatschappij Limburg is onlangs gestopt met de inname van Maaswater voor de drinkwatervoorziening. De Maas was toen vervuild met te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen die in de landbouw gebruikt worden.

Rijkswaterstaat had dat geconstateerd ter hoogte van de grens bij Eijsden. Ook het waterbedrijf Evides in Rotterdam was uit voorzorg gestopt met inname van water uit de Maas. Dat was vorig jaar regelmatig nodig.

PFAS

De drinkwaterbedrijven willen dat er een verbod komt op de productie en het gebruik van PFAS. Zij willen ook graag vooraf weten wat bedrijven in de Maas lozen. Met alle zichtbare en onzichtbare vervuiling wordt het schoonmaken van het water een steeds grotere opgave. De drinkwaterbedrijven doen een beroep op de vervuilers en vragen de industrie en de landbouw hun verantwoordelijkheid te nemen.

Ook provincies en gemeenten moeten aan de bak: Van de 800 lozingsvergunningen op de Maas zijn er slechts 67 openbaar. De waterbedrijven moeten daardoor vaak gissen naar de oorzaak van een geconstateerde vervuiling.

Door Noud van der Zee

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.