- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws Van Nederlands binnenschip naar Nigeriaanse sleephopperzuiger

 Van Nederlands binnenschip naar Nigeriaanse sleephopperzuiger

- Advertentie -

Delen

Onlangs rondde Concordia Damen een bijzonder project af. De werf bouwde een Nederlands binnenvaartschip om tot een Nigeriaans baggerschip. Als sleephopperzuiger is de Sayonara inmiddels aan het werk in de lagune van Lagos.

Drie jaar geleden kwam de Werkendamse werf via Damen Shipyards Gorinchem in contact met de Nigeriaanse baggeraar. Dat leidde tot een complex conversieproject, dat in december 2021 startte. Om ruimte te creëren voor de baggerpomp – inclusief de aandrijving en diverse baggerleidingen – sneed Concordia Damen de Sayonara doormidden. Zo kon het schip worden met 7,50 meter worden verlengd voor een speciale pompkamer. Voor de klus werkte de werf samen met diverse vaste partners, waaronder system integrator Werkina Werkendam.

Ombouwen

Het ombouwen van een bestaand binnenvaartschip in plaats van een nieuw te bouwen baggerschip heeft volgens de werf meerdere voordelen. De snelle levertijd en de lagere kosten maken het een aantrekkelijke optie voor baggeraars.

Al het baggermaterieel is geleverd door Damen Dredging. Het gaat om dezelfde installaties als degene die doorgaans in nieuwe TSHD’s (Trailing Suction Hopper Dredger) worden gemonteerd. Zoals de sleepbuis, bokken, lieren, de baggerpomp en afsluiters. De omgebouwde sleephopperzuiger heeft een capaciteit van circa 1.400 m3.

Vóór het transport naar Nigeria zijn in Nederland uitgebreide tests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het schip in Afrika geen kinderziektes meer zou vertonen. Daarna vervoerde de HLV Fairplayer van Jumbo-SAL-Alliance de bijzondere TSDH naar de klant in havenstad Lagos.

De HLV Fairplayer van Jumbo-SAL-Alliance vervoerde de bijzondere TSDH naar Nigeria. (foto Maritimephoto.com)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -