- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZorgen bij passagiersvaart: seizoenstart ook dit jaar in gevaar

Zorgen bij passagiersvaart: seizoenstart ook dit jaar in gevaar

- Advertentie -

Delen

De passagiersvaart heeft dringend perspectief nodig, nu de start van het seizoen nadert. In Duitsland zouden onder meer musea binnenkort weer de deuren kunnen openen, maar over cruises en vaartochten is nog niets beslist. Veel bedrijven in de sector zijn bang de lockdown niet te overleven.

De Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, sprak onlangs vertegenwoordigers uit diverse sectoren op een videoconferentie. Veel branches hebben zekerheid nodig over de toekomst, nu er geen duidelijk stappenplan klaarligt om uit de lockdown te komen.

Besmettingsrisico

Ook de passagiersvaart weet niet wanneer ze eindelijk weer kan doorstarten. Binnenvaartorganisatie BDB noemt dit onbegrijpelijk, aangezien bedrijven in deze sector vorig jaar al goed werkende hygiëne- en afstandsconcepten hadden uitgewerkt. Het besmettingsrisico aan boord is bijzonder klein, vindt de BDB.

“De passagiersvaart is door de coronamaatregelen in de grootste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog beland”, stelt BDB-vicevoorzitter dr. Achim Schloemer, bestuurslid bij de Köln-Düsseldorfer Deutsche Rheinschiffahrt AG (KD). “Onafhankelijk van hun vaargebied melden bedrijven omzetdalingen tot 90 procent. Veel spelers in de sector vrezen voor hun voortbestaan. We hebben dringend perspectief nodig.”

Seizoenstart

Het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen bedraagt in Duitsland nu 57. Bij een waarde onder de 35 zijn volgens de regering verdere versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk. Onder meer musea zouden dan weer de deuren mogen openen.

Dat wil de passagiersvaart ook, temeer omdat het seizoen altijd in maart begint. Vorig jaar kon het seizoen door de coronamaatregelen niet tijdig van start gaan. De bedrijven hebben het opgelopen omzetverlies in de rest van het jaar niet meer kunnen goedmaken. Terwijl er geen inkomsten zijn, lopen de vaste kosten voor personeel en scheepsonderhoud gewoon door.

Afgelast

Ook vaartochten naar aanleiding van evenementen konden vorig jaar niet plaatsvinden. Dat dreigt dit jaar opnieuw te gebeuren. vuurwerkspektakel Kölner Lichter op de Rijn, gepland voor 10 juli 2021, is al afgelast.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -