- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHeijmans en Strukton gaan onderhoud vaarwegen Oost-Nederland doen

Heijmans en Strukton gaan onderhoud vaarwegen Oost-Nederland doen

- Advertentie -

Delen

Heijmans en Strukton doen de komende vijf jaar het onderhoud aan de rivieren en kanalen in Oost-Nederland. Rijkswaterstaat heeft de opdracht daarvoor op 12 februari vergund.

Het gaat om vast onderhoud. De opdracht is verdeeld over twee percelen. Boven-Rijn, Waal en het Maas-Waalkanaal (perceel 1) gaat naar Heijmans. Neder-Rijn, Lek, IJsseldelta en Twentekanalen (perceel 2) gaat naar Strukton. Ze beginnen in de tweede helft van dit jaar. Het project loopt vijf jaar, met een verlengingsmogelijkheid van drie jaar.

Baggeren

Het werk van Heijmans en Strukton richt zich vooral op het baggeren, het onderhouden van oevers en kribben en de groenvoorziening bij kanalen. Dit is nodig voor een vlotte en veilige doorstroming.

Tijdens het gunningsproces keek Rijkswaterstaat niet alleen naar een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In de uitvraag lag extra nadruk op aandacht voor duurzaamheid en het verder ontwikkelen van informatiesystemen die Rijkswaterstaat gebruikt voor beheer (assetmanagement). Rijkswaterstaat zoekt partijen die oplossingen kunnen aandragen voor de lange termijn. Daarom woog bij de eindbeoordeling de kwaliteit voor 80 procent mee en de prijs voor 20 procent.

Duurzame aanpak

Een CO2-reductie van 50 procent tijdens de werkzaamheden is het minimumdoel. Maar de aannemers moeten ook aandacht schenken aan stikstofreductie en duurzaam werken. Heijmans scoorde het beste op het criterium duurzaamheid. Het bedrijf werkt samen met partner Martens en Van Oord, die beschikt over een vloot die grotendeels op alternatieve brandstoffen vaart.

Informatie over de toestand van het areaal moet op elk moment beschikbaar zijn voor alle betrokkenen. Naast het onderhoud buiten ligt daarom grote nadruk op het op orde brengen van areaalinformatie in beheersystemen. Op dit onderdeel scoorde Strukton het beste.

“We hebben grote stappen gezet”, vindt projectmanager Ronnie Koster van Rijkswaterstaat. “Tijdens het hele traject werken we gezamenlijk aan de versterking van assetmanagement in de keten. Alle partijen zijn daarbij betrokken: opdrachtnemer, beheerder en projectteam. Van het werk dat we nu extra verzetten, profiteren we op de lange termijn.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -