- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZonne-energie van bedrijfspand voor walstroom in Nijmeegse kanaalhavens

Zonne-energie van bedrijfspand voor walstroom in Nijmeegse kanaalhavens

- Advertentie -

Delen

Op 7 juli heeft De Nijmeegse burgemeester Bruls het duurzame bedrijfspand van EKI in de voormalige Sappi-papierfabriek geopend. Met zijn zonnepark levert EKI groene stroom voor de walstroom aan de kanaalhavens.

Onder tromgeroffel van twee bijzonder uitgedoste steltlopers maakte Hubert Bruls zijn entree. Door een hendel op een groot switchboard over te halen stelde hij symbolisch het zonnepark in werking en met een enorme stekker sloot hij de groene stroom aan op één van de laadpalen voor schepen.

Dat gebeurde in aanwezigheid van een bescheiden publiek, waaronder enkele oud-medewerkers van de voormalige Sappi-papierfabriek. De burgemeester complimenteerde eigenaren Chantal Peters en Bart van der Tol met hun prestatie om zo’n gedateerd pand volledig te verduurzamen.

Burgemeester Hubert Bruls haalt onder het toeziend oog van Chantal Peters de hendel over en stelt zo het zonnepark in werking. (foto EKI)

Industrieel erfgoed

De oude Sappi-papierfabriek, waar in de hoogtijdagen circa 800 mensen werkten, is nu een verduurzaamde ‘oude fabriek’. Deze historische locatie – 6,5 hectare groot – wordt nieuw leven ingeblazen met volop innovatie, creativiteit en duurzame energie.

20.000 m2 is voor EKI Rubber & Foam, één van de oudste familiebedrijven uit Nijmegen. EKI produceert standaard en maatwerk rubber- en foamproducten in eigen beheer en levert deze door heel Europa aan de bouw, industrie en groothandel. Het bedrijf groeit enorm.

Daarnaast is 40.000 m2 voor Papierfabriek Nijmegen. De hallen zijn beschikbaar voor fotoshoots, tv-programma’s, maar ook voor initiatieven als het pop-up restaurant Proefdruk.

Wijk Hees profiteert mee

Eén van de doelstellingen was om het complex op allerlei vlakken te verduurzamen. Met een gigantisch dakoppervlak wekt KIEN24, de naam van het zonnepark, met bijna 10.000 panelen en een oppervlak van circa zes voetbalvelden genoeg duurzame energie op voor EKI zelf en worden ook zo’n 800 huishoudens in de aangrenzende woonwijk Hees voorzien van groene stroom via leverancier Van de Bron.

Walstroom

De gemeente wilde graag walstroom in de Kanaalhaven om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zelf heeft Nijmegen die voorziening al op de Waalkade en in de Waalhaven gerealiseerd. Ze ziet graag dat deze stroom ook op kades van bedrijven (zoals in de Kanaalhavens) beschikbaar komt. Daarom heeft de gemeente via een uitvraag opdracht verleend aan Ecotap om de laadpalen bij EKI te realiseren. Eerder ondersteunde de gemeente de realisatie van walstroom bij asfaltfabriek APN en op het nieuwe terrein van Derks GWW. Het geld is onder meer afkomstig uit het CLINSH-project (CLean INland SHipping) van het EU-LIFE-subsidieprogramma.

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -