- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeRubriekWereldschepenZo het God behaagt

  Zo het God behaagt

  - Advertentie -

  Delen

  Rubriek over bijzondere schepen, verzorgd door vereniging World Ship Society Rotterdam.

  De scheepsnaam is Latijn voor ‘Zo het God behaagt’, waarmee de religieuze achtergrond van Hartman Seatrade tot uitdrukking wordt gebracht. In partnership met Amasus uit Delfzijl is de rederij gespecialiseerd in het vervoer van jachten binnen Europa.

  Het is een aantrekkelijke markt, want men heeft al meer dan 1.250 jachten getransporteerd. Ze gaan voornamelijk van Middellandse Zee-havens naar Noordwest-Europese en Oostzee-havens tot in de Botnische Golf. En, afhankelijk van winter- of zomerseizoen, ook weer andersom.

  Ze worden vervoerd voor het in Monaco gevestigde Starclass Yacht Transport, waarvan de naam verticaal in de schoorsteen staat. Met twee Liebherr-dekkranen van 120 ton kan in tandem het dubbele getild worden.

  De Deo Volente kwam van Nice via Italië en enkele Spaanse havens naar Rotterdam en ging naar RHB in de Waalhaven. Een dag later vertrok het schip, om koers te zetten naar Immingham en vandaar via Bremerhaven en Esbjerg naar de Oostzee. Vijftien dagen later kwam ze weer terug bij RHB om enkele in de Oostzee geladen jachten te lossen.

  Het gaat met gezwinde spoed, want met een krachtige Wärtsilä 8L32 diesel van 3.850 kW is de Deo Volente een hardloper die met gemak 18,5 knoop, oftewel ruim 34 kilometer per uur, haalt. Het aantal omwentelingen per minuut (rpm) is 750 bij een brandstofverbruik van 14 ton per etmaal.

  Met een lengte van 105 meter en een breedte van 16 meter bedraagt de BT 2.081 en de DWT 3.550. Naast jachten wordt ook zware en projectlading vervoerd. De thuishaven is Urk.

  Door Cees de Keijzer, namens World Ship Society Rotterdam.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Vorig artikel
  Volgend artikel

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -