Eén van een tweeling

0

Het sterrenbeeld Tweelingen wordt astrologisch aangeduid als ‘Gemini’, met als bekendste sterren Pollux en Castor, genoemd naar de onafscheidelijke tweelingbroers uit de Romeinse mythologie.

Het schip dat naar Castor is vernoemd, heeft een vaste ligplaats in de Rijn­haven bij het biefstukbastion Loetje. Vlak achter de brug, die in Rotterdam bekend staat als de Hoerenloper.

Menigeen is wel eens langs het fraai gelijnde schip gelopen en ook is het een van de weinige schepen die je nog aan kunt raken. Een enkele keer gaat ze op stap. Zo werd ze onlangs gespot ter hoogte van Maassluis.

Met de respectabele leeftijd van 73 jaar is het geen jonkie meer. Ze werd in 1950 door de Gebroeders Pot in Bolnes als A810 opgeleverd aan het ministerie van Oorlog en Marine. De functie was tweeledig: in vredestijd diende ze als loodsvaartuig en het schip moest te allen tijde gereed en uitgerust zijn om als vluchtschip te dienen voor de leden van het koninklijk huis en de regering. Daarom was ze uitgerust met speciale, altijd gevulde en verzegelde brandstoftanks.

De Castor. (foto Cees de Keijzer)

Tot 1978 opereerde de Castor vanuit Delfzijl als loodsboot en daarna enige jaren in de offshore en hydrografie. Vervolgens fungeerde ze vijftien jaar als missieschip voor een Amerikaans kerkgenootschap.

Ze verdaagde in Urk, raakte verwaarloosd en ontliep ternauwernood de slopershamer. Ze lag er tot 2007 en werd dankzij de stichting Castor door vrijwilligers opgeknapt.

Tegenwoordig is het 46 meter lange schip maritiem erfgoed, dat door RINA (Registro Italiano Navale) is geclassificeerd als zeewaardig met IMO-nummer 8633114.

Door Cees de Keijzer, namens World Ship Society Rotterdam.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.