WSA Bingen: dalvaart nog twee weken verboden

0

De dalvaart langs de gekapseisde Waldhof is naar verwachting nog twee weken verboden, totdat de zwaveltanker geborgen is. Dat heeft het WSA Bingen bekendgemaakt. Volgens de vaarwegbeheerder is de dalvaart te gevaarlijk. Opvarig worden schepen wel doorgelaten, maar alleen overdag en onder voorwaarden danwel begeleiding.

In een communiqué geeft het Wasser- und Schifffahrtsamt Bingen vandaag argumenten om de dalvaart niet toe te staan. Dat lijkt een reactie op de toenemende kritiek vanuit de scheepvaart klinkt op die beslissing.
Afvarende schepen hebben meer ruimte nodig dan opvarende en doen er veel langer (300 tot 500 meter, volgens het WSA) over om af te stoppen. “Bij technische problemen of het uitvallen van motor of stuurwerk komt het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tot een aanvaring met de Waldhof.”
WSA Bingen houdt er rekening mee dat zich in de ladingtanks of andere ruimtes aan boord van de Waldhof waterstofgas gevormd heeft door de reactie van zwavelzuur en staal. “Bij een aanvaring, ook een kleine, bestaat het gevaar van een enorme explosie.”
Een ader argument is dat de zwaveltanker voor een groot deel in de vaarroute voor de dalvaart ligt. “Daardoor zijn schippers gedwongen een voor hen onbekende koers te kiezen.” Daar komt bij dat de stroming door de gezonken tanker wezenlijk veranderd is, waarmee schippers ook niet vertrouwd zijn.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.