De Nieuwjaarsreceptie van de ESO in Brussel op vrijdag 21 januari bestond niet alleen uit beleefheden en nieuwjaarswensen. De ASV eiste bij deze gelegenheid in een motie dat het nieuwe dagelijks bestuur zou aftreden omdat de herstructurering van de ESO geen recht zou doen aan de grondbeginselen van de organisatie. De motie werd niet in behandeling genomen en vervolgens maakte bestuurslid Sunniva Fluitsma bekend dat de ASV uit de ESO treedt.
De ASV had al bij eerdere gelegenheden laten blijken argwanend te staan tegenover de plannen om de wijze van vergaderen bij de ESO te herzien. Toen vielen Franse en Duitse afgevaardigden de ASV’ers nog wel bij. Nu de plannen worden doorgezet, voelt de ASV zich buitenspel gezet. Dat heeft te maken met het niet langer plenair vergaderen van de ESO, maar dat de landelijke voorzitters bijeenkomen. Daar is de ASV dan niet bij vertegenwoordigd. Voor de ASV is dat hetzelfde als het niet langer een stem geven aan de schipper zelf. “Een optimale samenwerking is door de nieuwe overlegstructuur onmogelijk gemaakt”, aldus de ASV die in de ingediende motie stelde dat het “dagelijks bestuur geen recht heeft gedaan aan het uitvoeren van het beleid zoals omschreven in de statuten en vastgesteld in de Algemene Raad, zoals het bepleiten van bodem- of kostprijstarieven in het vervoer, ondanks herhaaldelijk verzoek van diverse bonden, schippers en de besluiten van de Algemene Raad.”
Voor de ASV is de maat vol. “De essentie van het bestaan van de ESO is aangetast, omdat het er steeds meer op lijkt dat beleid van de (Nederlandse) overheid aan de schippers wordt ‘verkocht’ in plaats van dat de wens van de schippers bij de overheid wordt bepleit.”
De bodemtarieven blijven een belangrijk streven voor de ASV. Sunniva Fluitsma, afgelopen vrijdag: “Hoewel de verschillende landen aangaven in te willen zetten op het streven naar bodemtarieven – op welke wijze dan ook – en dit ook in diverse ESO stukken is vastgelegd als zodanig, is dit standpunt geen enkele maal door de voorzitter of vicevoorzitter naar buiten toe uitgedragen.”
Al enige tijd probeert de ASV het bestuur van de ESO duidelijk te maken hoe zij vindt dat het beleid zou moeten zijn. Fluitsma: “Samenwerken is verworden tot afdwingen. Via acties door middel van de pers en politieke partijen dwingt onder andere de ASV de ESO om een standpunt in te nemen ten opzichte van de CCR-regelgeving en onderhoud van kleine vaarwaters, waarbij de ESO opkomt voor de belangen van de schippers. Dit lijkt nog de enige manier. Dit is geen samenwerking meer en dat is niet hoe het zou moeten gaan binnen zo’n organisatie als de ESO.”
Volgens de ASV “…hoort de ESO een platform te zijn waar de particuliere schippers op Europees niveau gesprekspartner wil zijn voor de overheid maar zich steeds meer profileert als uitvoerend orgaan van een nationale (Nederlandse) overheid.” Volgens de ASV wordt er niet democratisch gewerkt bij de ESO. “De ASV onderschrijft nog steeds van harte de statuten van de ESO, de ESO die staat voor het belang van de individuele schipper. Wij hebben echter geen vertrouwen meer in het feit dat dit bestuur de belangen van alle aangesloten leden en daarmee de door hen te vertegenwoordigen schippers goed vertegenwoordigt.”
Andere ASV’ers die aanwezig waren bij de Nieuwjaarsreceptie van de ESO waren, zijn onder anderen voorzitter Willem Stam en prominent lid Ger Veuger.