- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVoortaan één keer elektronisch melden bij grens Vlaanderen

Voortaan één keer elektronisch melden bij grens Vlaanderen

- Advertentie -

Delen

Varend van Nederland naar Vlaanderen of omgekeerd hoeven schippers hun reis vanaf 15 februari maar één keer elektronisch aan te melden. Dat hoeft niet nogmaals te gebeuren bij het passeren van de grens.

Vanaf 15 februari worden de reis- en ladingsgegevens die voorafgaand aan de reis worden gemeld via meldsoftware (bijvoorbeeld BICS) direct gedeeld tussen de Vlaamse vaarwegbeheerders en Rijkswaterstaat.

Frustratie

“Het is fijn dat dit op deze manier kan. Het scheelt vooral dubbel werk voor de schipper”, aldus Karin Valkenier, projectleider bij Rijkswaterstaat. “We kregen signalen vanuit de sector dat elektronisch melden bij de grens, tussen Vlaanderen en Nederland, voor veel frustratie kon zorgen. Zeker omdat de internetverbinding juist op die plekken soms hapert. Ik ben dan ook trots dat deze aanpassing mogelijk is.”

eRIBa

In Vlaanderen worden de gegevens met deze aanpassing via het eRIBa-platform ook direct gedeeld met de waterwegbeheerders op het verdere traject van het schip. “Dit alles wel op de voorwaarde dat de schipper minstens twee routepunten doorgeeft via de meldsoftware. Dit zorgt voor een efficiëntere afhandeling van de vooraanmelding aan de kunstwerken en een vlotte en juiste facturatie”, zegt Jan Gilissen, van de Vlaamse Waterweg.

Vlottere vaart

“We starten 15 februari met deze uitwisseling. Je hoeft niets extra te doen als schipper, behalve dan eenmalig elektronisch melden bij vertrek van de reis”, aldus Valkenier.

“In de opstartperiode zijn we extra nieuwsgierig naar de ervaringen van de betrokken partners. We hopen dat dit voor iedereen een nog vlottere vaart betekent.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -