- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVlaanderen: elektronische meldplicht bij ADN-lading

Vlaanderen: elektronische meldplicht bij ADN-lading

- Advertentie -

Delen

Vanaf 1 maart wordt digitaal melden verplicht op Vlaamse vaarwegen voor schepen die gevaarlijke goederen vervoeren. De Vlaamse regering heeft daarvoor haar definitieve goedkeuring gegeven. Schippers met ADN-lading moeten voortaan hun reis- en ladinggegevens elektronisch melden.

“Omwille van de snelle invoering zal er een tolerantietermijn zijn van zes maanden om iedere binnenvaartondernemer de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving”, maakt De Vlaamse Waterweg bekend. “Tot 31 augustus 2021 zal er nog geen handhaving gebeuren op de digitale meldplicht. Zo krijgt iedere binnenvaartondernemer de nodige tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving door meldsoftware aan boord te halen als hij dit nog niet heeft.”

Calamiteiten

“Als vaartuigen met ADN-goederen het Vlaamse Gewest binnenvaren of een reis aanvatten vanaf een ligplaats in het Vlaamse Gewest, is het in het kader van de veiligheid essentieel dat dit aan De Vlaamse Waterweg nv wordt gemeld. Die informatie en de gegevens over de aard en hoeveelheid, oorsprong en bestemming van de gevaarlijke goederen en de te volgen route zijn immers belangrijk bij eventuele calamiteiten op en naast de waterweg. Als die informatie beschikbaar is, kan ze door de hulpdiensten worden opgevraagd.”

Voor het opstellen en doorsturen van de melding kan men bestaande meldsoftware gebruiken. Op www.swing-platform.be staat een overzicht van softwareaanbieders.

Digitale melding

Digitaal melden maakt het meldproces voor de binnenvaart efficiënter. De ambitie van de Vlaamse overheid gaat verder dan alleen de verplichting voor gevaarlijke goederen. De

Vlaamse overheid wil de digitale meldplicht op termijn invoeren voor alle schepen die in Vlaanderen varen. De verplichting voor schepen met gevaarlijke goederen is een eerste belangrijke stap.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -