- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAl ruim 260.000 m2 aan zonnepanelen in haven Amsterdam

Al ruim 260.000 m2 aan zonnepanelen in haven Amsterdam

- Advertentie -

Delen

Op donderdag 2 februari is het splinternieuwe zonnepanelendak van Port of Amsterdam geopend aan de Kopraweg 3 in Amsterdam. Op het dak liggen 4.911 panelen die samen goed zijn voor 2 megawattpiek. Hiermee komt het totaal aantal zonnepanelen in de haven op zo’n 260.000 vierkante meter.

“De opening van het dak is voor Port of Amsterdam echt een mijlpaal”, zegt Roon van Maanen, hoofd Energy & Circular Industry. “We hadden als havenbedrijf de ambitie om eind 2024 250.000 m2 (zo’n 38 voetbalvelden) aan zonnepanelen in het havengebied te hebben. Daar zijn we nu, begin 2023, overheen.”

Doelstelling verhoogd

Het havenbedrijf verhoogt dan ook zijn doelstelling, vertelt Van Maanden: “Naar 350.000 m2, met een totale capaciteit van zo’n 63 megawattpiek per eind 2024. Daarmee levert Port of Amsterdam een bijdrage van ruim 20 procent aan de gemeentelijke doelstelling van 300 megawattpiek in 2025.”

Hij laat erop volgen: “Een speciaal compliment gaat uit naar onze klanten. Het gros van de zonnepanelen ligt namelijk op hun daken en daarmee spelen onze klanten een belangrijke rol in de energietransitie.”

Urgenter dan ooit

In de haven en in de stad liggen al veel zonnepanelen. Toch is een groot deel van het beschikbare dakoppervlak nog onbenut en blijft de energietransitie urgenter dan ooit, vindt Port of Amsterdam.

Zita Pels, wethouder Duurzaamheid bij Amsterdam: “De gemeente zet zich in om obstakels weg te nemen en hulp aan te bieden. Zo kunnen bedrijven in Amsterdam gebruik maken van gratis zonnepanelenadvies en begeleiding op maat. Daarnaast heeft de gemeente gratis quickscans ingekocht voor grote daken. Ook kan een lening uit het Amsterdamse Duurzaamheidsfonds bedrijven op weg helpen. We streven ernaar om voor 2040 alle geschikte daken in te zetten voor de opwek van zonne-energie. Dit is ongeveer 1.100 megawattpiek.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -