- Advertentie -
- Advertentie -

Verleden

- Advertentie -

Delen

James Penny was een slavenhande­laar in de achttiende eeuw in Liverpool en de leider van het verzet tegen de afschaffing van de slavenhandel. In zijn tijd was hij een beroemdheid en ze hebben in Liverpool een laan naar hem genoemd.

Over die laan hebben The Beatles een prachtig liedje gemaakt. Het zal niet lang duren voor de BBC besluit dat Penny Lane niet meer mag worden gedraaid op de radio, zoals de BBC ook een aflevering van de hilarische TV-comedy Fawlty Towers uit de jaren 80 vorige week schrapte omdat een hotelgast in die aflevering belachelijke opmerkingen maakt over donkere cricketspelers.

Hoe kun je nog meer bijdragen aan de strijd tegen het racisme? Laten we wat standbeelden in het water kieperen of bekliederen. Goed idee: wis het verleden of pas het aan, aan wat we nu denken en vinden. Want we zijn nu zo goed bezig. Ik hoorde van een meisje van 19 dat haar vriendinnen haar racistisch noemden omdat ze (vanwege het gevaar van virusbesmetting) er niet voor voelde om met een protestdemonstratie tegen racisme mee te doen.

De mens is maar één diersoort. Er bestaan geen verschillende mense­lijke rassen. Rassen zijn voorbehou­den aan gefokte dieren. Wat de meeste mensen met racisme bedoe­len, is discriminatie, het ongelijk behandelen van mensen, waarbij de ongelijkheid is gebaseerd op huids­kleur, afkomst, nationaliteit, geslacht of religie.

Elke ongelijke behandeling is onterecht en verwerpelijk, volgens ons, nu. Dat is keurig vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van 1948. Wie nu nog discrimineert, zit gewoon fout. Het blijft goed om te beseffen dat mensen vroeger niet beter wisten.

De heftige reacties wereldwijd op de beelden waarop een Amerikaanse politieman een donkere man vermoordt, volgen op een relatief korte periode waarin veel mensen zich onnatuurlijk rustig moesten houden om te voorkomen dat iedereen elkaar besmette met een akelig virus. Naarmate het virus zich rustiger houdt, worden mensen weer drukker.

Afgezien van die heftige reacties is dat ook wel weer mooi om te zien. De aandelenmarkt trekt aan, laat zien dat het vertrouwen in de toekomst weer toeneemt. Dat zegt iets over de veerkracht van onze econo­mie. We kijken naar de cijfers van terrasbezoeken in plaats van naar de bezetting van IC-bedden. We durven weer vooruit te kijken.

Vanuit de 21e eeuw gezien was James Penny hartstikke fout. Ik zou nog geen wafel naar hem hebben genoemd. Maar het maakt het Beatles-liedje niet minder mooi. De geschiedenis vormde het heden en uiteindelijk dus ook de toekomst. Je mag wat van dat verleden vinden, maar je kan het niet veranderen.

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -