- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVarende gemeente krijgt officiële status binnen protestantse kerk

Varende gemeente krijgt officiële status binnen protestantse kerk

- Advertentie -

Delen

Al jaren kent de binnenvaart een varende protestantse gemeente met kerkdiensten in Duisburg-Ruhrort en Mannheim. Vanaf 12 november heeft die de status van zelfstandige (kern)gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Die dag wordt de kersverse kerkenraad van de nieuwe kerngemeente geïnstalleerd. Binnenvaartpredikant Dirk Meijvogel is blij en dankbaar, staat op de website van PKN: “Het geeft helderheid over de zending van de kerk aan schippers op de binnenvaart, een aparte doelgroep binnen het categoriaal pastoraat.” Hij vindt het een erkenning voor een groep die snel tussen wal en schip valt. “De meeste schippers zijn wel lid van een gemeente aan de wal, maar komen daar weinig omdat ze aan het varen zijn. Nu is er voor hen een eigen plaats in de kerk.Meevaren

Ds. Meijvogel is sinds 2014 predikant voor de binnenvaart. Sinds vorig jaar heeft hij een fulltime aanstelling. In het Duitse Duisburg en Mannheim worden wekelijks kerkdiensten gehouden voor binnenschippers.

Regelmatig bezoekt Meijvogel schippers aan boord. “Bijna alle schepen hebben een autokraan. Bij een van de autosteigers spreek ik af met de schippers”, vertelt hij. Hij rijdt ernaartoe op zijn motor. Die gaat mee aan boord en hij vaart een poosje mee.

Hij merkt dat dit op prijs wordt gesteld door de schippersfamilies. “De meeste mensen die ik spreek komen uit de gezinsvaart. Kinderen gaan naar een internaat, man en vrouw varen op het schip. Dat betekent dat ze veel aan boord zijn en weinig contact hebben met anderen.” Zijn boordbezoek duurt soms wel een dag. “Er is tijd voor fijne, diepe gesprekken. Zo kom je als kerk echt naar de mensen toe.”

Kerngemeente

In 2017 besloot de Protestantse Kerk te onderzoeken of het binnenvaartpastoraat een “zelfstandige gemeente van bijzondere aard” kon worden. Dat traject naar een zelfstandige (kern)gemeente is nu afgerond.

Op zondag 12 november wordt de oprichting van de varende gemeente gevierd tijdens een feestelijke dienst in de Nederlandse Kerk aan de Ruhr in Duisburg-Ruhrort. Dan wordt ook een nieuwe kerkenraad van tien personen geïnstalleerd.

Omdat het lastig is om een voltallige kerkenraad te vormen van varende schippers, is besloten tot de oprichting van een kerngemeente. “Daarvoor gelden lichtere, soepeler regels. Hierdoor kunnen we toch een zelfstandige gemeente binnen de Protestantse Kerk zijn”, legt Meijvogel uit.

Officieel zal de gemeente vallen onder de classis Gelderland Zuid en Oost. Zo’n classis is een vergadering van een aantal protestants gereformeerde kerken in de nabije regio. Grappig detail: classis komt van het Latijnse woord voor vloot.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -