Er moet een grensoverschrijdende aanpak komen om criminaliteit en ondermijning uit (Nederlandse) havens te weren. Door een zogeheten Noordzeehavenaanpak, een samenwerking van verschillende havensteden, moet drugscriminaliteit in havens gecoördineerd worden aangepakt. Dat voorstel van ChristenUnie en CDA krijgt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer.
Nederland moet samen met België en Duitsland komen tot een Noordzeehavenaanpak. Door grensoverschrijdend samen te werken – van Rotterdam tot Antwerpen tot Hamburg – kan ondermijning effectief worden tegengegaan. Ook de Zeehavenpolitie in Rotterdam pleitte al eerder voor het afstemmen van maatregelen met andere Noordhavensteden.
Waterbedeffect
ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker bezocht vrijdag 28 mei de Zeeuwse havens en sprak daar met betrokkenen. “Veel drugs komt via de havens Europa en Nederland binnen. In de havens wordt hard gewerkt om drugscriminaliteit tegen te gaan. Maar als de ene stad forse maatregelen neemt dan vinden de criminelen wel weer een andere route om hun praktijken voor te zetten. Dat moeten we koste wat koste voorkomen. Deze Noordzeehavenaanpak moet zorgen voor een goede samenwerking én een gezamenlijke aanpak, zodat maatregelen nemen echt zin heeft en we een waterbedeffect kunnen voorkomen.”
Rederijen
CDA-Kamerlid Anne Kuik: “Als we de georganiseerde criminaliteit echt willen aanpakken, moeten we daar een georganiseerde aanpak tegenover stellen. Hier de drugscriminaliteit bestrijden, terwijl het ergens anders oppopt is het probleem verplaatsen. Daarbij is het belangrijk dat iedereen, van gemeenten tot havenbedrijven tot rederijen, met elkaar samenwerkt om die grootschalige drugshandel terug te dringen.”