- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsCentraal meldpunt voor verdachte situaties in Belgische zeehavens

Centraal meldpunt voor verdachte situaties in Belgische zeehavens

- Advertentie -

Delen

Verdachte situaties in Belgische zeehavens kunnen voortaan worden gemeld op PortWatch.be. Het nieuwe platform in de strijd tegen georganiseerde misdaad is op woensdag 6 maart gelanceerd in Gent.

Tot nu toe waren er vier meldpunten (onder meer HAVIK in het Gentse deel van North Sea Port). Die waren gericht op specifieke vormen van criminaliteit, zoals drugssmokkel of voor verschillende locaties en doelgroepen. Al die meldpunten worden samengevoegd in het nieuwe platform. Op PortWatch.be kan men elke verdachte situatie melden, ongeacht om welke haven het gaat.

Anoniem

PortWatch.be is een gezamenlijk initiatief van de Belgische minister Paul Van Tigchelt van Noordzee, de FOD Mobiliteit en Vervoer en de Federale Gerechtelijke Politie. Ze willen er criminele activiteiten in de Belgische havens mee bestrijden. Van  drugssmokkel tot verdachte personen en voertuigen en van gaten in omheiningen tot toegangsbadges die worden doorgegeven.

Een melding doen kan volledig anoniem. Het platform moet een antwoord bieden op de huidige versnippering aan meldpunten in ons land. Dat is extra handig voor wie in verschillende havens komt, zoals vrachtwagenchauffeurs.

Ogen en oren

“Het is duidelijk dat als we de georganiseerde misdaad in onze havens willen terugdringen, we alle ogen en oren op het terrein nodig hebben”, zei Noordzee-minister Van Tigchelt. “Elke verdachte handeling of vreemde aanwezigheid die gemeld wordt, kan ertoe bijdragen om criminele netwerken op te sporen en te vervolgen. PortWatch is een laagdrempelige manier om dat in al onze havens mogelijk te maken en om snel informatie door te spelen aan de juiste diensten.”

PortWatch zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid bij de melders, maar ook voor een uniforme afhandeling van meldingen. Alle meldingen belanden bij het Arrondissementeel InformatieKruispunt van de politie (AIK). Het AIK verdeelt de melding naar de bevoegde dienst. Soms komt de politie ter plaatse, in andere gevallen zal de Federale Gerechtelijke Politie een onderzoek starten.

Door die uniforme behandeling wordt ook de informatiedoorstroming geoptimaliseerd, zo is de bedoeling. Wordt bijvoorbeeld een melding gedaan over een verdachte wagen in een bepaalde haven? Dan zal die vanaf nu eenvoudiger gelinkt kunnen worden aan gelijkaardige meldingen in andere havens.

Investeren in veilige havens

Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen: “De aanpak van georganiseerde misdaad vraagt een samenwerking tussen overheden, bedrijven en burgers. Een anoniem meldpunt is essentieel om de nodige informatie op een veilige manier te delen. Zonder veiligheid geen welvaart, investeren in veilige havens is cruciaal voor de welvaart van onze regio.”

“De laatste jaren versterkten we stapsgewijs de wetgeving rond maritieme beveiliging”, aldus Peter Claeyssens, Directeur-Generaal Scheepvaart. “We gaven zowel federale diensten als bedrijven meer mogelijkheden om de strijd aan te gaan met georganiseerde misdaad, zoals drugssmokkel. PortWatch is daarin een logische volgende stap. Ik roep iedereen op om verdachte situaties te melden. Samen gaan we voor veilige havens.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -