- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTest: drone bezorgt pakket op mcs Duancis

Test: drone bezorgt pakket op mcs Duancis

- Advertentie -

Delen

Afgelopen weekend is een proef gedaan waarbij een pakketje door een drone op een binnenvaartschip is afgeleverd. De test werd uitgevoerd door de Dutch Drone Delta. De drone bezorgde het pakketje aan boord van de Duancis. Op het moment van aflevering voer het containerschip met normale snelheid op de Nieuwe Maas ter hoogte van het Eiland van Brienenoord.

Dit was het tweede deel van een serie pilots met delivery drones in de Rotterdamse haven. Eerder dit jaar werd offshore-schip Pioneering Spirit, afgemeerd in de Alexiahaven on de Maasvlakte, door een drone beleverd. Het doel van de vluchten is om te kijken of en hoe bezorging door drones kan bijdragen aan een nog grotere efficiëntie in de Rotterdamse haven.

Voor de binnenvaart kan de futuristische manier van bezorgen nuttig zijn, denken de betroken partijen. Een schip is soms maar kort in de haven en de bemanning heeft dan niet altijd tijd om de auto van het schip af te zetten om spullen op te halen. Het online bestellen en laten leveren per drone van bijvoorbeeld medicijnen of reserveonderdelen kan dan veel tijd besparen.

Dutch Drone Delta

Drones zijn sterk in ontwikkeling en kunnen een grote impact hebben op vervoer en transport. De nieuwe Europese regelgeving maakt de weg vrij voor nieuwe toepassingen, waaronder uiteindelijk zelfs autonoom onbemand vracht- en personenvervoer. Hiervoor zullen het luchtruim en de dronetechnologie de komende jaren in stappen gereed gemaakt worden.

Dutch Drone Delta werkt eraan om dat mogelijk te maken. Dit is een coalitie van Nederlandse partijen die hun kennis en kunde bundelen om dronetoepassingen voor grootschalig vervoer en in Nederland te realiseren. Het consortium werkt sinds januari 2020 aan de essentiële vereisten voor een succesvolle toepassing van drones en Urban Air Mobility in de samenleving. Het gaat onder meer om maatschappelijke acceptatie en een veilige samenwerking met de andere gebruikers van het luchtruim. Partners zijn KLM, Luchtverkeersleiding Nederland, Royal Schiphol Group, Port of Rotterdam, KPN, asr schadeverzekeringen, Antea Group, Space53, Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. De Duthc Drone Delta werkt nauw samen met Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Grotere afstand

De tests met bezorgingsvluchten zijn een eerste stap: een echt pakket wordt afgeleverd en de drone legt hiervoor een grote afstand af. Nu nog met waarnemers, maar de bedoeling is dat het in de toekomst geheel buiten het zicht van de piloot kan en mag. Om dat veilig te kunnen doen is een betrouwbaar mobiel netwerk op vlieghoogte nodig. Daarom was KPN was bij deze vlucht betrokken, onder meer om de benodigde netwerkmetingen te verricht.

Dit soort tests geeft ook antwoord op belangrijke vragen van aanbieders van drone-diensten: welke routes moeten ontwikkeld worden, hoeveel gewicht moet de drone kunnen vervoeren en hoe past drone-vervoer in de logistieke keten?

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -