- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLanger dan 72 uur in Duitsland? Testen op corona!

Langer dan 72 uur in Duitsland? Testen op corona! [Update]

- Advertentie -

Delen

De Duitse federale autoriteiten hebben BLN-Schuttevaer laten weten dat bemanningsleden van binnenschepen toch een negatieve coronatest moeten kunnen tonen als zij langer dan 72 uur in Duitsland verblijven. De test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor het inreismoment. Ook moeten ze zich aanmelden als ze Duitsland binnenvaren (of rijden).

De aanscherping blijkt voor heel Duitsland te gelden, bericht BLN-Schuttevaer in een update van 14 april op haar website. Eerder hanteerden de deelstaten Baden-Württemberg, Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts een vrijstelling speciaal voor de binnenvaart. De nieuwe situatie is ontstaan doordat Duitsland Nederland sinds 6 april beschouwt als hoogrisicogebied.

Aanmelden

Bemanningsleden die vanuit Nederland de Duitse grens passeren, moeten zich altijd vóóraf digitaal aanmelden. Die gegevens worden doorgegeven aan de Duitse GGD op de bestemming. Die kan controleren of men zich aan de regels houdt.

De testplicht geldt voor bemanningsleden aan boord van een schip komend uit Nederland die langer dan 72 uur in Duitsland zullen blijven. Ze moeten een negatieve coronatestuitslag bij zich hebben die niet eerder is afgenomen dan 48 uur voor binnenkomst in Duitsland. Dat geldt ook voor ook mensen die al zijn gevaccineerd. De test moet zijn afgenomen door een bevoegde persoon.

Testen

Om op een werkbare manier aan de testverplichting te kunnen voldoen, heeft Koninklijke BLN-Schuttevaer afspraken gemaakt met MMD (Maritime Medical Diagnostics). “We hebben we het mogelijk gemaakt dat er een ‘Coronatest onder toezicht van een bevoegd persoon’ aan boord van uw schip kan worden uitgevoerd.”

“Dit valt binnen de wettelijke mogelijkheden en wordt door de WSP aanvaard. De procedure is vrijwillig en het staat u uiteraard vrij om op een andere manier aan uw testverplichting te voldoen (bijvoorbeeld via commerciële testcentra aan de wal).”

Coronatest op afstand

Zo’n coronatest onder toezicht kan op afstand plaatsvinden. Er hoeft niet iemand aan boord te komen. BLN-Schuttevaer legt de procedure op haar website uit:

  1. Leg voor elk bemanningslid een corona (zelf)test klaar
  2. Breng op het afgesproken tijdstip een videoverbinding tot stand met MMD (bijvoorbeeld WhatsApp video)
  3. Onder virtueel toezicht en begeleiding van MMD voert de schipper de coronatest bij zichzelf uit of met de hulp van een bemanningslid
  4. MMD zal ook toezien op de uitvoering van de coronatest op de andere bemanningsleden
  5. De schipper stuurt de individuele testresultaten van de bemanningsleden naar MMD

6. MMD stelt een testcertificaat op en stuurt dit per e-mail naar het schip

Boetes

De Wasserschutzpolizei is al begonnen met het toezicht op de aanmelding en naleving van de aanmeldplicht en/of testverplichting, aldus BLN-Schuttevaer. Die waarschuwt dat binnenkort ook boetes zullen volgen bij overtreding.

 

[UPDATE: op 16 april is de tekst gewijzigd: Eerder was vermeld dat bemanningsleden die langer dan 24 uur in Duitsland verblijven, verplicht zijn zich te laten testen. Dat moet 72 uur zijn.]

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -