TB Shipyards levert mbs Paul op aan Zandmaatschappij Twenthe

0

TB Shipyards heeft het drogeladingschip Paul opgeleverd aan Zandmaatschappij Twenthe. Het motorbeunschip zal vooral op het Twenthekanaal te vinden zijn.

Het schip is op twee locaties van TB Shipyards gebouwd. Het voorschip, de woning en het middenschip zijn op de werf in Kampen gebouwd, vervolgens over het water naar Meppel getransporteerd en daar gekoppeld aan het in Meppel gebouwde achterschip. In Meppel is het schip vervolgens afgebouwd.

De Paul zal ingezet worden voor vervoer van zand en grind, veelal vanuit Duitsland naar Hengelo. Het schip heeft een gering eigen gewicht, waardoor het veel lading kan vervoeren; maximaal 2.800 ton bij een diepgang van 3,05 meter.

Volvo Penta-motoren

Het schip is 110 meter lang en 11,45 meter breed. Het is voorzien van twee schroeven, aangedreven door twee Volvo Penta-motoren van het type D13MH. Die leveren elk 368 kW bij 1800 toeren.
De Omega-boegschroef, geleverd door Verhaar Omega, wordt ook aangedreven door een Volvo Penta D13MH-motor. Alle motoren, inclusief generatorsets, zijn geleverd door Haisma Scheeps- & Industrie­motoren.

Laag geluidsniveau

De woning is flexibel opgesteld, waardoor trillingen en geluid minder doordringen in de woning. Schippersechtpaar Peggeman gaf tijdens de proefvaart aan zeer verrast te zijn over de stille woning.

De metingen bevestigden dat: het geluidsniveau in de woning en de slaapkamers ligt rond de 54 dB(A). Dit is ruim onder de limieten: 60 dB(A) in de slaapkamer en 70 dB(A) in de woonkamer.

Zakbare bovenbouw

Het stuurhuis is uitgevoerd met een zakbare bovenbouw, geleverd door Van Wijk. Ook de ankers, ankerlieren, autokraan en aluminium autokooi zijn afkomstig van Van Wijk. Snijder Scheepselektro heeft het schip voorzien van de elektrische en nautische installatie.

Admiraal jacht- en scheepsbetimmering heeft de betimmering van het interieur van de woning en het stuurhuis verzorgd. Kuurman Maritiem heeft de conservering aangebracht en Breman Shipping droeg zorg voor de airconditioning, ventilatie, verwarming en het sanitair. De gehele machinekamerinstallatie is door TB Shipyards in eigen beheer uitgevoerd.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.