In Rotterdamse scheepvaartkringen is Café ´t Buisie wereldberoemd. Als eigenaren en gastheren wisten Teun en Jaap de klanten dik dertig jaar aan zich te binden. Jaap overleed vorig jaar mei en Teun wilde niet alleen verder. In november verkocht hij de zaak in de Van der Takstraat aan ERRO BV. Daarmee is het voortbestaan van een van de laatste authentieke kroegen op het Noordereiland veiliggesteld.
Op 1 december nam ERRO ’t Buisie over. De Capelse Elma Wittmer zwaait de scepter. Zij heeft ruime horeca-ervaring. Zo was ze tot een jaar ervoor eigenaar van Café Rembrandt in het centrum van Rotterdam en weer daarvóór werkte ze onder meer in Café’ t Biertje in het Entrepot.
Elma Wittmer met ‘ambassadeur’ Bart Vos. (foto’s MG Redacties)
Die zaak was van Bart Vos, geen onbekende in de binnenvaart. En hoewel Vos tegenwoordig in Brazilië woont, komt hij geregeld naar Nederland. Aangezien hij zelf een frequent bezoeker van ’t Buisie was – en van plan dat is ook te blijven – helpt hij Elma als een soort ambassadeur om de klantenkring uit de scheepvaart en aanverwante takken vast te houden en, waar mogelijk, uit te breiden.
Open in het weekend
Elma Wittmer heeft de openingstijden verruimd. Voortaan is Café ’t Buisie ook op zaterdag en zondag open; vanaf 14.00 uur. Doordeweeks opent de zaak nu al om 12.00 uur. “De weekenddagen moeten we opbouwen, maar het wordt steeds drukker. Mensen moeten er aan wennen. Als Feyenoord uit speelt, hebben we hier de wedstrijd op tv en dan komt er al een aardig clubje kijken. Heel gezellig.”
De openingstijden zijn de enige verandering. Café ’t Buisie bestaat ruim 31 jaar, de zaak loopt goed; dus waarom zou de boel op de schop moeten? Teun, die tegenover de zaak woont, komt nog bijna dagelijks buurten. Handig voor als er vragen zijn. Hij was ook zo behulpzaam om de kerstversiering op te hangen. En vanzelfsprekend was hij donderdag 5 januari bij de nieuwjaarsreceptie, die tevens de officiële (her)opening vormde.
Ondanks de storm die over Nederland joeg, was het enorm druk. En jawel: veel mensen uit de binnenvaart, die kwamen kijken of ’t Buisie echt nog steeds ’t Buisie is. Ze werden niet teleurgesteld.
Rond 21.00 uur ging de receptie over in een feest. Een verdacht goed lijkende en zingende Joe Cocker-imator zorgde er voor dat de sfeer nog een paar tandjes werd opgevoerd.
Noordereiland
De populariteit van het café is onder meer te danken aan de ongedwongenheid. Het is net een grote huiskamer – oké de puideuren gaan ’s zomers open en dan grenst het zonnige terras direct aan de kroeg – waar iedereen welkom is. De locatie versterkt de aantrekkingskracht op mensen uit de scheepvaart. “Het Noordereiland blijft toch speciaal voor binnenvaarders”, weet Bart Vos als ervaringsdeskundige. “Ook verzekeringsmensen uit het centrum komen hier na het werk even langs, op weg naar huis.”
Het was druk op de nieuwjaarsreceptie, waarmee meteen ook de opening werd gevierd.
Er zijn een paar fanatieke biljarters onder de vaste gasten. Die vertonen geregeld hun kunsten op het groene laken. De bedoeling is dat het biljart een nog grotere rol gaat spelen. “We denken erover een vereniging aan te trekken, of nog beter: op te richten. Die dan op een vaste doordeweekse avond haar wedstrijden hier gaat spelen. In de omgeving zijn nog meer café’s met een biljart. Misschien kunnen we wel een onderlinge competitie opzetten.”
Roken
De zaak heeft een grote keuken. Maar Elma beperkt zich tot typische kroeggerechten als een bal gehakt en een uitsmijter. Eenvoudig, maar hartstikke lekker.
Iedereen is welkom, en dat geldt ook voor de rokers. ’t Buisie valt als ‘klein café’, waar de eigenaar achter de bar staat, onder de regeling dat de asbakken gevuld mogen worden. Elma stoomt – net als Bart – gezellig mee.
Geheel in het beeld van de zoete inval past dat Café ’t Buisie ook beschikbaar is voor feesten en verjaardagen. “Maar”, zo zegt Elma, ”ik sluit er de zaak niet voor. Dat kun je niet maken tegenover de vaste gasten, vind ik. Voor hen staat de deur altijd open.”
Café ’t Buisie
Van der Takstraat 48
3071 LM Rotterdam
(010) 414 97 96