- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSubsidie mogelijk voor certificeren Stage V-motoren

Subsidie mogelijk voor certificeren Stage V-motoren

- Advertentie -

Delen

Met de regeling ‘Duurzame Binnenvaartmotoren’ worden motorfabrikanten gestimuleerd om binnenvaartmotoren met Stage V-certificaat op de markt te brengen. Nu is er nog nauwelijks aanbod van motoren die aan de emissie-eisen voldoen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling en certificering van Stage V- binnenvaartmotoren.

In de Green Deal van juni 2019 is afgesproken dat de binnenvaart in 2050 emissievrij en klimaatneutraal is. Om die ambitie waar te maken zijn motoren nodig die voldoen aan de nieuwste emissie-eisen (nu: NRMM Stage V). Alleen zijn er, doordat de binnenvaart een relatief kleine markt is voor motorfabrikanten, op dit moment nog niet genoeg motoren beschikbaar die daaraan voldoen.

Struikelblok

De kosten die fabrikanten moeten maken voor certificering blijken een struikelblok, aldus het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). Dat voert de regeling ‘Duurzame Binnenvaartmotoren’ uit, Die is bedoeld om motorfabrikanten te stimuleren om binnenvaartmotoren met Stage V-certificaat op de markt te brengen.

Wanneer het aanbod er straks is, wil het ministerie van IenW ook subsidie ter beschikking stellen aan scheepseigenaren die investeren in zo’n Stage V-motor.

Vóór 16 november aanvragen

Dit jaar stelt het ministerie 500.000 euro beschikbaar met een maximumbedrag van 250.000 euro per projectaanvraag. De uiterste inleverdatum voor aanvragen is 16 november 2020. Volgend jaar wordt 1.000.000 euro beschikbaar gesteld. De uiterste datum voor indienen is dan 1 maart 2021. De onafhankelijke Innovatieraad beoordeelt de ingediende projecten.

Fabrikanten die in aanmerking willen komen voor de subsidie, moeten zich met hun project richten op de ontwikkeling en certificering van motoren van het type IWP (binnenvaartvoortstuwingsmotoren), IWA (binnenvaart- ondersteuningsmotoren), of de marinisatie van NRE (Non-Road Engines onder de 560kW) en Euro VI-motoren. In EU-verordening 2016/1628 is dat omschreven.

Aanvraagformulier

Download hier het aanvraagformulier. Voor meer informatie over de regeling kan men terecht bij Niels Kreukniet van het EICB: (010) 798 98 30 of [email protected].

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -