Snuffelen aan het echte werk

0

Drie leerlingen uit de derde klas van de Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College Velsen maken een zeereis aan boord van het ms Pulpca van rederij Spliethoff. Via de bijzondere stage kunnen ze snuffelen aan het echte werk.
De scholen en de Amsterdamse rederij werken inmiddels drie jaar samen binnen het project IGo2 C (I go to sea) en inmiddels hebben 36 vmbo-leerlingen een zeereis gemaakt van Antwerpen naar Hamina en Hanko in Finland en weer terug. Zij doen dat op het 205 meter lange ConRo-schip Pulpca, dat in een lijndienst op de west Baltic vaart onder gezag van kapitein Jos van den Hout.

Motiverend
“Het doel is de leerlingen acht dagen lang middels een zeer intensieve snuffelstage kennis te laten maken met alle facetten van de zeevaart. Zij kunnen met die opgedane ervaring in het achterhoofd vervolgens een gemotiveerde keuze maken tussen een vervolgstudie in de binnenvaart of de zeevaart en bovendien blijkt de stage zeer motiverend te werken.” Aldus een woordvoerder van Maritieme Academie Harlingen.

Jeroen Borsch (15) op de brug van het 55.000 ton metende MS Pulpca. (foto Maritieme Acaemie Harlingen)

Samen met de kapitein van de Pulpca is in de afgelopen jaren een takenboek ontwikkeld waardoor de leerlingen vanaf het eerste moment aan boord te maken krijgen met alle voorkomende werkzaamheden, inclusief het laden en lossen. “Dit alles natuurlijk onder het toeziend oog van de internationale bemanning, die dankzij de inzet van rederij en kapitein inmiddels veel ervaring heeft opgedaan in het begeleiden van deze nog jonge leerlingen.”

Solliciteren
Namens de school heeft docente Frederica Huizenga het project vorm gegeven. Tijdens de opstartfase ging zij als begeleidster mee aan boord maar inmiddels maken de leerlingen in groepjes van drie de reis zelfstandig. Om in aanmerking te komen voor deelname moeten leerlingen een Engelstalige sollicitatieprocedure doorlopen, zodat duidelijk is dat zij geschikt en gemotiveerd zijn om mee te gaan.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.