Kerkschip verlaat voorgoed kaai 526

0

Donderdag 29 maart verhuist het Antwerps Kerkschip Sint-Jozef naar zijn nieuwe ligplaats in het Houtdok. De organisatie van deze bijzondere dag is in handen van het Havenbedrijf. Rond negen uur ’s ochtends zal het Kerkschip kaai 526 in het Kanaaldok B1 voorgoed verlaten. Het schip heeft daar sinds 1969 zijn vaste stek.
De Flandria-boot La Pérouse zalmet aan boord sponsors, persvertegenwoordigers en andere genodigden het schip tegemoet varen en verder vergezellen naar zijn nieuwe ligplaats. De grote dag wordt al maanden voorbereid. “Een jaar geleden hebben we een werkgroep opgericht die nauwe contacten heeft met de technische dienst van het Havenbedrijf”, zegt aalmoezenier Jos Van Hoof.

Nieuwe dynamiek
Het Havenbedrijf coördineert het verhalen van het Kerkschip en heeft er ook voor gezorgd dat op de nieuwe locatie – aan kaai 25 in het Houtdok – de nodige nutsvoorzieningen zoals gas en water aanwezig zijn. Ook op het Kerkschip zelf is de afgelopen maanden het nodige werk verzet. Er is een nieuw systeem voor verwarming op aardgas aangelegd. Daarnaast vonden tal van andere aanpassingen plaats.
Jos Van Hoof is blij met de financiële bijdrage van talrijke sponsors. “Onze kosten zijn hoog. We hebben sinds kort het status varend erfgoed en ook in dat kader zijn werkzaamheden aan de gang.”
Van Hoof kijkt al uit naar de nieuwe locatie in het Houtdok. Het Kerkschip ligt er veel dichter bij het stadscentrum en wordt daardoor beter bereikbaar. “Onze huidige locatie is niet te bereiken met het openbaar vervoer. Je hebt hier op zondag wel een belbus, maar die wordt nauwelijks gebruikt. Voor veel oud-schippers en mensen zonder wagen was dat niet ideaal. We hopen in het Houtdok ook nieuwe bezoekers aan te trekken. Bijvoorbeeld toeristen. De verhuizing zal zeker voor een nieuwe dynamiek zorgen.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.