Schepen vast op Maas

0

De waterstanden op de Belgische Maas zijn vorige week sterk gedaald. Daardoor kunnen veel schepen niet verder.

De Internationale Afdeling van Koninklijke Schuttevaer heeft samen met de VBR contact gehad met het hoofd van de Scheepvaartdienst in Wallonië. Daar kregen ze te horen dat de oorzaak van de sterke daling nog niet bekend zou zijn.

Stuw van Monsin
Schippersvrouw G. Smid van de Geja-S die met haar schip vast ligt bij Ivoz-Ramet zegt dat de oorzaak zo duidelijk is als wat: “De stuw van Monsin loopt leeg. Wij zijn er zelf gaan kijken. Die stuw is zo lek als een mandje.” De Geja-S kan al sinds afgelopen maandag niet meer verder.
“En het wordt alleen maar erger: elke dag daalt het peil met 15 centimeter.” Normaal is de diepgang 3 meter; afgelopen vrijdag was het nog maar 1,80 meter. Als schippers naar bij Klein Ternaaien vragen wat de actuele waterstand is, kunnen ze daar niet van op aan. Het gebeurt dat op één dag drie verschillende standen worden doorgegeven.
Koninklijke Schuttevaer verwachtte vrijdag van de Scheepvaartdienst een bericht met uitleg, maar dat bleef uit. Ook gisterochtend (maandag 18 juli) was er geen uitsluitsel. Halverwege vorige week had de vereniging ook al een brief gestuurd met het verzoek om diepgangsbeperkingen eerder door te geven.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.