- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSchadeclaim wegens schorsing NBKB voor velen een optie

Schadeclaim wegens schorsing NBKB voor velen een optie

- Advertentie -

Delen

Veel scheepseigenaren die aan de online ASV-enquête over de problemen door de schorsing van NBKB hebben meegedaan, overwegen een schadeclaim in te dienen wegens extra kosten die ze oplopen. Dat willen ze dan doen bij het NBKB, de Raad voor Accreditatie en/of de Inspectie Leefomgeving en Transport.

77 mensen vulden de enquête in. Ze maken zich ongerust en hebben er weinig vertrouwen in dat “het goed komt”, vat de ASV samen. Maar liefs 43 respondenten gaven aan dat ze een claim gaan indienen. De schippersvereniging heeft navraag gedaan of claimen mogelijk is, “en dat lijkt toch in meer zaken mogelijk te zijn dan er naar ons toe gesuggereerd is”. Onder andere door de Raad van Accreditatie.

Die gaf aan dat het wettelijke taken uitvoert en een bestuursorgaan voor de gevolgen daarvan niet aansprakelijk kan worden gesteld. Volgens de ASV zijn er twee uitzonderingen: als sprake is van een onrechtmatige taakvervulling of als een bepaalde groep excessief wordt geraakt.

Van de deelnemers aan de online vragenlijst zijn 43 scheepseigenaren op dit bezig met de keuring van hun schip, hetzij om de aankoop of verkoop van een schip of het verlopen van het certificaat. Zes op tien verwacht problemen te krijgen met het (tijdig) certificeren. Bijna drie kwart rekent niet op een oplossing op korte termijn.

Toch certificaat

De ASV is positief over het gesprek dat vertegenwoordigers van de vereniging eind november hadden met de ILT. Daarin is over de situatie gesproken en heeft de ASV een aantal concrete casussen aan de aandacht gebracht.

“Tot onze grote vreugde blijken er in de genoemde casussen echt stappen gezet te zijn, waarbij we de betreffende schippers inmiddels een certificaat c.q. goede vooruitzichten op een certificaat hebben”, aldus ASV-woordvoerder Sunniva Fluitsma. “Het zijn slechts enkele casussen die ons bereikt hebben maar we hopen dat dit ook een beeld is wat breder ligt dan de casussen die wij aangedragen hebben. Voor nu in ieder geval danken wij de betrokken ambtenaren voor hun inzet.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -