- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRWS zet langs Amsterdam-Rijnkanaal mezen in tegen eikenprocessierups

RWS zet langs Amsterdam-Rijnkanaal mezen in tegen eikenprocessierups

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat Midden Nederland zet vanaf dit jaar in op het ecologisch bestrijden van de eikenprocessierups langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal. Daarom zijn vogelnestkasten opgehangen voor koolmezen. De bedoeling is dat de vogels zich te goed doen aan de overlast gevende insecten.

Rijkswaterstaat Midden Nederland heeft 150 vogelnestkasten geplaatst op zeven ‘hotspots’ langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die locaties hebben relatief veel mensen last van de brandharen van de eikenprocessierups.

vogelnestkast
(foto Rijkswaterstaat)

Opeten

Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet. Inmiddels zijn er ook aanwijzingen dat het opeten van de rupsen door koolmezen daadwerkelijk leidt tot minder last van de insectenplaag. Rijkwaterstaat meldt zich ervan bewust te zijn “dat deze methode zeker op de korte termijn nog voor overlast van de eikenprocessierups zal zorgen”.

De voorgaande jaren gebeurde de bestrijding van de eikenprocessierups langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal vooral door de inzet van parasiterende aaltjes en door het wegzuigen van nesten. De bestrijding met aaltjes bleek echter onbedoeld ook andere rupsen (en dus andere vlinders) te doden.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -