- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBodemonderzoek voor verbreden waarschijnlijk vervuilde Demkabocht

Bodemonderzoek voor verbreden waarschijnlijk vervuilde Demkabocht

- Advertentie -

Delen

Tussen 28 augustus en 3 september vindt op het Amsterdam-Rijnkanaal bodemonderzoek plaats ter hoogte van de Demkabocht in Utrecht. In opdracht van Rijkswaterstaat nemen medewerkers van Poelsema Veldwerkbureau waterbodem- en grondbodemmonsters. Dat is ter voorbereiding van de geplande verbreding van de Demkabocht.

De werkzaamheden vinden plaats in en langs het kanaal. Het voetpad langs het kanaal, ter hoogte van de onderzoekslocatie, is tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk.

Vervuild

De Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal is een scherpe bocht. Om de veiligheid voor de scheepvaart te verbeteren wordt de vaarweg ter plekke aan de oostzijde over een lengte van 600 meter tot maximaal 11 meter verbreed.

De bodem in de Demkabocht is waarschijnlijk vervuild door vroegere werkzaamheden van staalfabriek Demka. Daarom saneert Rijkswaterstaat de vervuilde bodem op de plek waar de vaarwegebeheerder het kanaal gaat verbreden en waar de nieuwe oever komt. Het bodemonderzoek is onderdeel van de voorbereiding van dit project.

Wat gaan we doen?

Rijkswaterstaat neemt bodemmonsters die later in een laboratorium worden onderzocht. Een gespecialiseerd bedrijf graaft hiervoor een aantal sleuven in de grond. Omdat tijdens het onderzoek de kans bestaat dat de onderzoekers in aanraking komen met asbest of zware metalen dragen zij beschermende kleding.

De onderzoekslocatie is tijdens het onderzoek afgezet en niet toegankelijk voor onbevoegden. Voor omwonenden en voorbijgangers buiten de onderzoekslocatie bestaat volgens Rijkswaterstaat geen blootstellingsgevaar. “Na de werkzaamheden dichten we de sleuven weer af. Het voetpad langs het kanaal is tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk.”

Met vragen kunnen mensen terecht bij de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat via telefoonnummer 0800-8002. Dit nummer is doordeweeks bereikbaar van 07.00 tot 20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 18.30 uur. Kijk hier voor informatie over het project Verbreden Demkabocht.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -