- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekRijzende ster aan de Hollandsche IJssel

Rijzende ster aan de Hollandsche IJssel [Joechjachen]

- Advertentie -

Delen

Wat goed is, komt snel. Dat spreekwoord is van toepassing op Sharon Tettero en Jos Grootscholten én op Restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel. Het jonge koppel (destijds 24 en 26 jaar) begon zijn eerste eigen zaak in de zomer van 2010. Amper anderhalf jaar later werden ze verrast met een Michelin-ster. Om in het jargon te blijven: de reputatie van Restaurant Perceel gaat als een komeet.

 

Jos Grootscholten en Sharon Tettero. (foto Angela Buser)

Sharon Tettero en Jos Grootscholten liepen stage bij en werkten in toprestaurants in binnen- en buitenland. Ze kregen zo de kans in de keuken te kijken bij internationaal vermaarde zaken. Zoals bij Restaurant Noma in Kopenhagen, dat dit jaar voor de derde keer werd uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.

‘t Oude Raadhuis

Ze waren nog jong, maar waren in 2010 toch klaar voor de grote stap: een eigen restaurant. Op hun zoektocht naar een geschikte locatie kwamen ze op de Dorpsstraat in Capelle aan den IJssel terecht. Daar namen ze een restaurant over dat was ondergebracht in het tien jaar eerder gerestaureerde voormalige gemeentehuis: ’t Oude Raadhuis. In het oudste deel van Capelle, aan de dijk met uitzicht op en een terras aan de Hollandsche IJssel. Ze woonden zelf in het Westland en kenden Capelle en omgeving nauwelijks, maar waren meteen verkocht.

 

Restaurant Perceel is gevestigd in ’t Oude Raadhuis op de dijk. (foto Angela Buser)

“Het was twee jaar eerder opnieuw ingericht, met dit prachtige plafond en die zwart geverfde balken”, vertel Sharon, die voor de bediening verantwoordelijk is. Jos heeft de regie in de keuken. “We hoefden er maar weinig aan te doen. Het voornaamste was nieuw meubilair.”
Wat hen ook beviel was dat het restaurant niet al te groot (34 couverts) en knus is. Het concept stond hen helder voor ogen: “Eten van de hoogste kwaliteit en verrassende gerechten en combinaties. Op niveau, maar niet stijf. Vandaar dat we geen linnen op tafel hebben. De inrichting is rustig, eenvoudig. De bediening is informeel – we hebben allemaal jonge medewerkers, die net zo enthousiast zijn als wijzelf.”

 

De rundertartaar is een van de favoriete à-la-carte-gerechten. (foto Jos Grootscholten)

Eendenlever
Hun liefde voor culinaire kwaliteit en hun buitenlandse avonturen zijn terug te zien in Jos’ gerechten. Sharon vertelt: “We hebben een Frans-internationale keuken. De basis is Frans, maar met invloeden uit bijvoorbeeld Scandinavië en Spanje. Van al die stages pak je iets mee.”
Hoewel er niets valt af te dingen op de à la carte-spijzen (voorgerechten vanaf € 21,50; hoofdgerechten vanaf € 32,-) zijn de menu’s – die elke acht weken worden vernieuwd – veruit favoriet. Het Menu Perceel (€ 49,50) bestaat uit vier gangen. Het Surprisemenu (€ 69,50) bestaat uit zes kleinere gerechten, waaronder de specialiteit van de chef: eendenlever. Voor de lunch is er eveneens een menu. Dat kost € 45,- en telt vier gangen. “Het is in te korten als gasten echt weinig tijd hebben, maar de keuken werkt rap en de gerechten zijn licht verteerbaar. Vier gangen is dus echt wel te doen tussen de middag, ook voor druk bezette zakenmensen.”

Michelin-ster
De lof van Michelin kwam afgelopen november totaal onverwacht. Bijzonder is dat Restaurant Perceel zijn eerste ster al zo kort na de start ontving. Jos, Sharon en hun team zijn er nog steeds verguld mee. “We hebben die ster puur te danken aan het eten. Al vond ik het wel een mooie erkenning dat in de toelichting van Michelin ook stond dat we ‘topbediening’ hebben. Voor gasten is toch de totale beleving van belang. Als de gerechten heerlijk zijn, maar de bediening chagrijnig rondloopt, hebben de gasten geen perfecte avond en zullen ze niet snel terugkomen.”

 

(foto Angela Buser)

Dat heel veel gasten dat wél doen, bewijst dat Restaurant Perceel zowel culinair als wat sfeer betreft de juiste snaar weet te raken. En die gasten komen uit een groot gebied. “Niet alleen uit Capelle. We blijken een heel groot achterland te hebben: Nieuwerkerk, Gouda, Krimpen, en ook uit Rotterdam komen veel mensen. Je bent hier zo vanuit de stad.”
De Michelin-ster heeft veel extra klandizie opgeleverd. “Ongelooflijk hoeveel mensen daarop afkomen.” Heel prettig voor de jonge horecaondernemers, zeker in het licht van de economische crisis, die zich ook in hun branche doet voelen. “Het is druk, maar gezellig druk. We hoeven bijna geen nee te verkopen. Op zaterdag is het wel verstandig een paar weken van tevoren te reserveren, maar gelukkig hebben we op andere dagen normaal gesproken gewoon plek.”

Restaurant Perceel is van woensdag tot en met zondag geopend. Zowel voor lunch (behalve op zaterdag) als diner. Op maandag en dinsdag bestaat de mogelijkheid voor bedrijven of gezelschappen het restaurant exclusief af te huren voor een zakelijk diner of een feestje.

Restaurant Perceel
Dorpsstraat 3
2902 BC
Capelle aan den IJssel
(010) 227 19 22
www.restaurantperceel.nl

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -